Gundars Daudze: Latvija un Baltkrievija ir atvērtas ciešākam politiskajam un ekonomiskajam dialogam

(08.06.2017.)
VideoGalerija

Divu Baltkrievijas parlamentāriešu delegāciju vizītes vienas nedēļas laikā liecina par abu valstu atvērtību ciešākam politiskajam dialogam un kaimiņvalstu ieinteresētību attīstīt starpparlamentārās attiecības un risināt nozīmīgus biznesa un praktiskās sadarbības jautājumus.  To ceturtdien, 8. jūnijā, pēc tikšanās ar Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Pārstāvju palātas Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētāju Valeriju Voroņecki (Valery Voronetsky) uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

V.Voroņeckis atzina, ka šis ir dinamiskākais laiks Latvijas un Baltkrievijas valstu attiecībās, un abu valstu parlamenti aktīvi strādā, lai radītu labvēlīgu politisko fonu ciešākai sadarbībai ekonomikā. Kā nozares, kuras Baltkrievijai ir īpaši pievilcīgas sadarbībai, viņš minēja tranzītu un loģistiku, informācijas tehnoloģijas, farmāciju un kokapstrādi.   

Puses bija vienisprātis, ka var veiksmīgi attīstīt sadarbību tranzīta un transporta jomā, savstarpēji nodrošinot piekļuvi Eiropas Savienības un Āzijas tirgiem. Kā abpusēji izdevīgu biznesa iespēju G.Daudze minēja plānoto Ķīnas kravu apriti no Baltkrievijas un Ķīnas industriālā parka „Lielais akmens” caur Latvijas ostām, un pauda gandarījumu, šajā jomā jau noslēgts konkrēts sadarbības līgums ar Ventspils brīvostu.

G.Daudze uzsvēra, ka nozīmīgs instruments abu valstu sadarbībai ir pārrobežu projekti Eiropas Savienības kaimiņu politikas ietvaros. Pateicoties šo projektu īstenošanai, ir labas iespējas attīstīt arī biznesa sakarus, piemēram, starp uzņēmumiem Latgales un Vitebskas īpašajās ekonomiskajās zonās.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra, ka abas kaimiņvalstis nav izsmēlušas sadarbības potenciālu zinātnes un izglītības jomā, pozitīva attīstība notiek arī tūrisma nozarē.

Baltkrievijas pārstāvis pateicās par konstruktīvo sadarbību, gatavojoties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas sanāksmei, kas jūlijā notiks Minskā. Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs augstu novērtēja arī mūsu valsts atbalstu Baltkrievijas centieniem iegūt novērotājvalsts statusu Baltijas jūras parlamentārajā konferencē.

V.Voroņeckis Latviju apmeklē divu dienu vizītē. Viņš tiekas arī ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Ojāru Ēriku Kalniņu, un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Lolitu Čigāni, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju Edvīnu Šnori, kā arī Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu. Baltkrievijas parlamenta Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs piedalīsies arī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas starpparlamentu institūcijas – Baltijas Asamblejas – rīkotajā konferencē par Austrumu partnerību „Kopīgi stiprinot mūsu sadarbību”.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157682559832301
Video: https://www.youtube.com/watch?v=4uaiMtnGons
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā