Inese Lībiņa-Egnere: Latvija ir ieinteresēta padziļināt politisko un ekonomisko sadarbību ar Horvātiju

(25.05.2018.)
VideoGalerija

Latviju un Horvātiju vieno atvērts un konstruktīvs politiskais dialogs, un mums ir potenciāls to padziļināt. Abām valstīm ir virkne priekšnoteikumu arī ekonomiskās sadarbības veicināšanai, tostarp bioekonomikā, biomedicīnā un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā. To piektdien, 25.maijā, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Horvātijas parlamentu vadītāja Inese Lībiņa-Egnere, tiekoties ar Horvātijas Republikas premjerministra vietnieci, ārlietu un Eiropas lietu ministri Mariju Pejčinoviču-Buriču (Marija Pejčinović Burić).

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic nodrošina tiešos avioreisus starp Rīgu un trim Horvātijas pilsētām – Zagrebu, Dubrovniku un Rijeku. Amatpersonas bija vienisprātis, ka tas ir nozīmīgs priekšnoteikums ekonomiskās sadarbības, tūrisma, kā arī kontaktu starp abu valstu iedzīvotājiem veicināšanai.

Horvātija ir nozīmīgs Latvijas partneris starptautiskajā arēnā – NATO un Eiropas Savienībā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre. Horvātija sākusi gatavošanos savai pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2020.gadā, un Latvija, kas  prezidentūras pienākumus pildīja 2015.gada pirmajā pusē, ir gatava dalīties uzkrātajā pieredzē, teica I.Lībiņa-Egnere. Viņa arī apliecināja Saeimas gatavību dalīties pieredzē, organizējot prezidentūras parlamentāro dimensiju, un akcentēja parlamentu nozaru komisiju un abu valstu parlamentos izveidoto deputātu grupu kontaktus kā piemērotu formātu šai apmaiņai.

Sarunā piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne. Viņa akcentēja – Latvijas pieredze apliecina, ka prezidentūras veiksmīgā norisē liela nozīme ir sagatavošanās posmam, kā arī parlamentā pārstāvēto politisko spēku sadarbībai prezidentūras mērķu īstenošanā.

Pārrunājot Eiropas Savienības darba kārtības aktualitātes, Horvātijas premjerministra vietniece, ārlietu un Eiropas lietu ministre sacīja, ka izaicinājumi, ar kuriem saskaras dalībvalstis, ir līdzīgi, kā piemērus minot populismu un viltus ziņu izplatīšanos. Viņa uzsvēra, ka ir jāpieliek kopīgas pūles, lai aizsargātu demokrātiskās vērtības un saglabātu vienotību dalībvalstu vidū.

Tikšanās laikā I.Lībiņa-Egnere un M.Pejčinoviča-Buriča pārrunāja starptautisko parlamentāro organizāciju, tostarp Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA), darba kārtības aktualitātes. I.Lībiņa-Egnere ir EPPA Latvijas delegācijas vadītāja.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157694085203072
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt