I.Lībiņa-Egnere vēstniekam: Latvija ieinteresēta sekmēt sadarbību ar Kolumbiju

(17.04.2018.)

Latviju un Kolumbiju vieno aktīvs politiskais un ekonomiskais dialogs. Sadarbība attīstās gan divpusēji, gan Eiropas Savienības (ES) un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas formātā, gandarījumu pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere otrdien, 17.aprīlī, parlamentā tiekoties ar jauno Kolumbijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Havjeru Dario Igeru Anhelu (Javier Dario Higuera Angel).

Amatpersonas apliecināja gatavību veidot ciešākus sakarus Latvijas un Kolumbijas parlamentu starpā, īpaši starp abu valstu parlamentārajām komisijām.

Vēstnieks izteica pateicību Saeimai, kas kā viens no pirmajiem ES dalībvalstu parlamentiem pirms pieciem gadiem ratificēja ES-Kolumbijas brīvās tirdzniecības nolīgumu. Amatpersonas bija vienisprātis, ka šis nolīgums sekmējis arī Latvijas un Kolumbijas ekonomisko sadarbību. Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka Latvijas uzņēmēji veiksmīgi strādā Kolumbijas tirgū, eksportējot datu pārraides tehnoloģijas, elektroniku un citas augstas pievienotās vērtības preces. Abām valstīm ir labas iespējas paplašināt tirdzniecības sakarus, kā arī sadarboties tūrisma, tranzīta un loģistikas jomā, norādīja I.Lībiņa-Egnere, aicinot Kolumbijas uzņēmējus vizītē apmeklēt Latviju, lai veidotu kontaktus ar vietējās biznesa vides pārstāvjiem.

Perspektīva sadarbības joma ir izglītība un zinātne, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre, apliecinot Latvijas interesi noslēgt starpvaldību līgumu ar Kolumbiju par sadarbību izglītībā. Latvijas augstskolas piedāvā iespēju apgūt virkni studiju programmu angļu valodā, diplomi tiek atzīti starptautiski. Tāpat mūsu augstskolas vēlas attīstīt sadarbību ar Kolumbijas augstākās izglītības iestādēm, piemēram, programmas Erasmus+ ietvaros, savukārt sadarbību zinātnē varam attīstīt Apvārsnis 2020 ietvaros, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Latvija šogad svin valsts simtgadi, piedāvājot plašu kultūras programmu Latvijā un ārvalstīs, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, aicinot arī Kolumbiju iesaistīties mūsu valstī notiekošajos starptautiskajos kultūras pasākumos.

Sarunā I.Lībiņa-Egnere un vēstnieks pauda gandarījumu par Latvijas un Kolumbijas draudzīgajām attiecībām, kurās būtisku artavu dod arī abu valstu goda konsuli. Vēstnieks apliecināja, ka viņa kadences prioritātes ir Latvijas un Kolumbijas divpusējo attiecību padziļināšana.

Havjers Dario Igers Anhels ir karjeras diplomāts, kurš darbu Kolumbijas Ārlietu dienestā sācis 1995.gadā un kopš 2012.gada ir vēstnieks. Havjers Dario Igers Anhels pastāvīgi rezidē Varšavā, Polijā.

 

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157689972269120
Video: https://www.youtube.com/watch?v=lbn9wODohnk
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt