Ināra Mūrniece: svarīgs stingrs starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainas suverenitātei un cilvēktiesību aizstāvībai Krimā

(24.04.2019.)
Galerija

“Ir jānodrošina stingrs un nemainīgs starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, tās eiroatlantiskajai integrācijai. Mūs patiesi satrauc Krimas tatāru liktenis,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 24.aprīlī, tiekoties ar Ukrainas parlamenta deputātu un Krimas tatāru Medžlisa priekšsēdētāju Refatu Čubarovu (Refat Chubarov) un Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko (Olexandr Mischenko).

Latvija rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai pretlikumīgi anektētajā Krimā, sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka Ukraina allaž var rēķināties ar Latvijas draudzību un atbalstu. Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentu un arī Saeimas komisijās valda spēcīgs atbalsts Ukrainai, tās demokrātisko reformu procesam.

“Mums rada nopietnas bažas cilvēktiesību un pamatbrīvību pārkāpumi pretlikumīgi anektētajā Krimā un Krimas tatāru situācijas pasliktināšanās. Starptautiskajai sabiedrībai ir skaidri jāpasaka, ka Krievijas īstenotā apspiešanas politika pret Krimas tatāriem ir nosodāma,” uzsvēra I.Mūrniece.

R.Čubarovs pateicās Latvijai par nemainīgo atbalstu Ukrainai, īpaši atzinīgus vārdus veltot Latvijas piedāvātajām rehabilitācijas programmām karavīriem un karā cietušajiem bērniem no Ukrainas. Kā uzsvēra R.Čubarovs, Latvijas atbalsts ir ārkārtīgi svarīgs un arī Krimas tatāru misija ir palīdzēt grūtībās nonākušajiem bērniem neatkarīgi no viņu nacionālās piederības.

Saeimas priekšsēdētāja parakstījās uz #LiberateCrimea karoga. Kopš 2018.gada oktobra tas ceļo pa dažādām valstīm starptautiskās akcijas "Karoga apvienotie - #LIBERATECRIMEA" ietvaros, pievēršot starptautiskās sabiedrības uzmanību pretlikumīgajai Krimas aneksijai, kuru 2014.gada martā īstenoja Krievija.

Šodien Saeimas Ārlietu komisija pieņēma paziņojumu par Krimas tatāru deportāciju 75.gadadienas pieminēšanu un atbalstu Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politikai.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157708066174275
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā