Inese Lībiņa-Egnere aicina Ganas ārlietu ministri attīstīt sakarus ekonomikā

(19.07.2018.)
VideoGalerija

Gana ir viena no lielākajām Latvijas uzņēmēju biznesa partnerēm Rietumāfrikā, taču vienlaikus mums ir vēlme aktivizēt tirdzniecības saites, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, ceturtdien, 19.jūlijā, parlamentā tiekoties ar Ganas Republikas ārlietu un reģionālās integrācijas ministri Šērliju Ajorkoru-Botčveju (Shirley Ayorkor Botchwey).

Puses pauda gandarījumu, ka ministri vizītē pavada uzņēmēju delegācija no Ganas, un akcentēja, ka šodien Rīgā notiekošais Latvijas-Ganas biznesa forums ļaus izzināt sadarbības potenciālu un dos iespēju veidot tiešus biznesa kontaktus.

Kā perspektīvas jomas ciešākai sadarbībai I.Lībiņa-Egnere izcēla mežsaimniecību un kokapstrādi, ķīmisko rūpniecību, transportu un loģistiku, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, kā arī augstāko izglītību.

Latvijā iespējams iegūt kvalitatīvu, starptautiski atzītu augstāko izglītību angļu valodā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, īpaši izceļot studiju iespējas medicīnā, zobārstniecībā un tehniskajās zinātnēs, tostarp informācijas un komunikāciju tehnoloģijās.

Ministre apliecināja, ka Gana ir ieinteresēta attīstīt ciešāku sadarbību izglītībā un augstu vērtē Latvijā piedāvāto studiju kvalitāti, it sevišķi medicīnā un informācijas un komunikāciju tehnoloģijās. Aizvadītajā mācību gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs studēja seši jaunieši no Ganas.

Tāpat ministre atzinīgus vārdus veltīja Latvijas pieredzei e-pārvaldības projektu ieviešanā un uzsvēra, ka Gana būtu ieinteresēta tuvāk iepazīties ar Latvijas reformu pieredzi.

I.Lībiņa-Egnere un Š.Ajorkora-Botčveja bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt abu valstu politisko dialogu, kam labu pamatu likušas arī pagājušajā gadā notikušās Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas. Tāpat puses pauda apņēmību veidot ciešākus parlamentāros kontaktus, ko sekmēs arī Š.Ajorkoras-Botčvejas ilgstošā parlamentārā darba pieredze.

Ar Ganas ārlietu un reģionālās integrācijas ministri tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, kā arī deputāti Andris Morozovs un Veiko Spolītis.

Š.Ajorkora-Botčveja ministres amatu ieņem kopš 2017.gada janvāra, un kopš 2005.gada ir Ganas parlamenta deputāte.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157696053681312
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt