Ināra Mūrniece ar Īrijas parlamenta spīkeru pārrunā Latvijas diasporai svarīgās tēmas

(28.05.2018.)
VideoGalerija

“Īrijā dzīvo nozīmīgs skaits Latvijas valstspiederīgo, kas dod ieguldījumu Īrijas sabiedrībā un ekonomikā. Vienlaikus mums ir svarīgi, lai mūsu valstspiederīgie saglabātu saikni ar dzimteni, savu latvisko identitāti un kultūru. Mūsu pilsoņu ārvalstīs interešu aizsardzība ir viena no parlamenta darba prioritātēm,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 28.maijā, tiekoties ar Īrijas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Šonu O’Fērgilu (Seán Ó Fearghaíl).

I.Mūrniece teica, ka Saeima patlaban izstrādā jaunu Diasporas likumu. Savas diasporas politikas veidošanā Latvija ir arī ņēmusi vērā Īrijas labo praksi, kā saglabāt stingru saikni ar valstspiederīgajiem.  

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Īrijai par atsaucību un atbalstu, risinot ar mūsu diasporu saistītus praktiskos jautājumus. Ļoti būtisks ir jautājums par bērnu interešu aizstāvību, teica I.Mūrniece un uzsvēra, ka joprojām aktuāla ir sadarbības uzlabošana starp Īrijas un Latvijas iestādēm bērnu ārpusģimenes aprūpes jautājumos.

I.Mūrniece sacīja, ka vienlīdz svarīgs jautājums ir latviešu valodas mācīšana Īrijas skolās, un aicināja rast iespēju nodrošināt, ka Īrijas skolās bērni var apgūt arī latviešu valodu. Īrijas parlamenta spīkers pauda gatavību meklēt risinājumu latviešu valodas apguvei Īrijas skolās.

Pārrunājot Eiropas Savienības (ES) aktualitātes, I.Mūrniece un Š.O’Fērgils bija vienisprātis, ka Apvienotās Karalistes izstāšanās ES, jo īpaši Īrijas robežjautājuma risinājums, nedrīkst negatīvi ietekmēt Latvijas un pārējās ES pilsoņus. “Latvija pauž solidaritāti Īrijai Apvienotās Karalistes izstāšanās līguma jautājumos, tostarp Īrijas-Ziemeļīrijas robežjautājumā, lai nākotnē saglabātu daudzpusīgo pārrobežu sadarbību,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Attiecībā uz nākamo ES daudzgadu budžetu Latvijas prioritātes būs kohēzijas politika un konverģence, atbalsts lauksaimniekiem, kā arī svarīgiem pārrobežu infrastruktūras projektiem, uzsvēra I.Mūrniece. Latvija iebilst pret finansējuma samazinājumu kohēzijas politikai, kā arī iestājas par vienlīdzīgiem tiešajiem lauksaimniecības maksājumiem. Tāpat mums Latvijā ir svarīgi, lai ES budžetā saglabātu finansējumu ātrgaitas dzelzceļa projektam Rail Baltica. Š.O’Fērgils atzīmēja, ka Īrija un Latvija līdzīgi izprot ES daudzgadu budžeta mērķus, tostarp konverģenci un nepieciešamību saglabāt kohēzijas politiku.

Saeimas priekšsēdētāja ar Š.O’Fērgilu pārrunāja arī situāciju Ukrainā. I.Mūrniece atsaucās uz savu maija vidū notikušo vizīti Ukrainā, kur apmeklēja arī militārā konflikta skarto Doņeckas apgabalu. Ņemot vērā nerimstošo konfliktu un tā postošās sekas, I.Mūrniece uzsvēra, ka ES ir jāsaglabā sankcijas pret Krieviju līdz pilnīgai Minskas vienošanos izpildei. Šajā kontekstā ļoti svarīgi ir saglabāt ES vienotību.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157695630645771
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt