Ināra Mūrniece: sieviešu ieguldījums politikā ir nozīmīgs

(30.11.2017.)

Lai gan Latvijā sieviešu skaits politikā proporcionāli ir salīdzinoši neliels, sievietes arvien bijušas svarīgos amatos: Valsts prezidenta, Ministru prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja amatā. Saeimā sievietes vada komisijas un politiskās frakcijas. Proporcionāli sieviešu ieguldījums Latvijas politikā ir nozīmīgs. Tomēr, lai panāktu reālu dzimumu līdztiesību, ir jāizskauž stereotipi sabiedrībā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Pasaules sieviešu politisko līderu samitā

Uzrunājot samita dalībnieces sesijā par sieviešu lomu politikā, I.Mūrniece sacīja, ka sabiedrībā aizvien dominē stereotips, ka sievietēm vairāk laika jāpavada mājās, audzinot bērnus un rūpējoties par ģimenes pavardu, kamēr vīrieši tiek uzskatīti par galvenajiem naudas pelnītājiem.

„Tomēr situācija mainās, un jaunieši no šiem novecojušajiem stereotipiem jau atraisās. Latvijā 65 procenti no universitāšu absolventiem ir sievietes. Izglītība cilvēkus mudina kļūt arvien aktīvākiem, iesaistīties politikā,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, piebilstot, ka Latvija neatbalsta kvotu sistēmu dzimumu līdztiesības veicināšanai.

Saeimas priekšsēdētāja no 27. līdz 30.novembrim uzturas Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, kur piedalās Pasaules sieviešu politisko līderu samitā.

Sesijā par sieviešu lomu politikā piedalījās arī Jaunzēlandes Ministru prezidente (1999-2008), ANO Attīstības programmas administratore (2009-2017) Helēna Klārka (Helen Clark), Kānādas Ministru prezidente (1993) Kima Kempbela (Kim Campbell), Kosovas Valsts prezidente (2011-2015) Atifete Jahjaga (Atifete Jahjaga), Zviedrijas parlamenta spīkera trešā biedre, Pasaules sieviešu politisko līderu samita vēstniece Esabelle Dingizana (Esabelle Dingizian). Sesiju vadīja Hārvarda universitātes Džona Kenedija valsts pārvaldības skolas pārstāve Viktorija A.Budsone (Victoria A.Budson).

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt