Gundars Daudze Baltkrievijas parlamenta vicespīkerei: politiskais dialogs paver jaunas iespējas sadarbībai ekonomikā

(06.06.2017.)
VideoGalerija

Ņemot vērā politiskā dialoga attīstības dinamiku, Latvijai un Baltkrievijai kā kaimiņvalstīm ir aktīvi jāizmanto iespējas ciešākai sadarbībai ekonomikā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, otrdien, 6.jūnijā, tiekoties ar Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Republikas padomes priekšsēdētāja vietnieci Mariannu Ščotkinu (Marianna Shchotkina), kura Latviju apmeklē darba vizītē. 

Šī ir pirmā tik augsta līmeņa Baltkrievijas parlamenta amatpersonas vizīte Latvijā 25 gadu laikā kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas, atzīmēja G.Daudze un pauda gandarījumu, ka šī tikšanās apliecina Latvijas un Baltkrievijas atvērtību dialogam un labām kaimiņvalstu attiecībām. Parlamentārie kontakti starp abām valstīm tiek uzturēti kā divpusējā, tā daudzpusējos formātos – vēl šogad plānotas vairākas deputātu vizītes starp abu valstu parlamentiem. Vienlaikus M.Ščotkina uzaicināja G.Daudzi atbildes vizītē apmeklēt Minsku.   

G.Daudze uzsvēra, ka mūsu valsts ir atvērta aktīvākai sadarbībai dažādās tautsaimniecības jomās, tostarp zemkopības un transporta nozarē, kā arī vides aizsardzībā. Tāpat Latvija ir ieinteresēta, lai Baltkrievija palielinātu naftas produktu tranzītu caur Latviju. Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra, ka liels potenciāls ir trīspusējai Latvijas, Baltkrievijas un Ķīnas sadarbībai, īpaši attiecībā uz kravu apriti no Baltkrievijas un Ķīnas industriālā parka „Lielais akmens” caur Latvijas ostām. Kā pozitīvu piemēru G.Daudze minēja maija beigās starp Ventspils brīvostu un industriālo parku “Lielais akmens” noslēgto sadarbības līgumu. 

M.Ščotkina atzīmēja veiksmīgo abpusējo sadarbību investīciju piesaistē un uzsvēra, ka Baltkrievijas parlaments strādā pie tiešo investīciju procedūru vienkāršošanas. 

Baltkrievijas parlamenta vicespīkere pateicās Latvijai par sniegto atbalstu kaimiņvalsts centieniem iegūt novērotājvalsts statusu Baltijas jūras parlamentārajā konferencē, kā arī sadarbību starptautiskajās organizācijās. 

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību ciešāk sadarboties tūrisma jomā, tostarp M.Ščotkina aicināja veidot kopīgus tūrisma produktus, kas būtu interesanti abu valstu iedzīvotājiem. Laba iespēja abu valstu sadarbībai būs 2021.gadā, kad Rīga un Minska rīkos pasaules čempionātu hokejā, uzsvēra abas amatpersonas. 

Sarunā piedalījās arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš un Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu vadītājs Artūrs Rubiks. 

Baltkrievijas parlamenta vicespīkeres M.Ščotkinas darba vizīte Latvijā no 6. līdz 8.jūnijam notiek pēc Saeimas priekšsēdētājas biedra G.Daudzes ielūguma. Viņu vizītē pavada Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Pārstāvju palātas Starptautisko lietu komisijas locekle, darba grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu locekle Anna Starovoitova.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157682487541531
Video: https://www.youtube.com/watch?v=H0nC24eC_UU
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde