Gundars Daudze: latviešu diaspora radījusi īpašu saikni ar Austrāliju

(07.11.2016.)
VideoGalerija

Latvijai ir īpašas attiecības ar Austrāliju, jo pēc 2.Pasaules kara tur patvērumu rada daudzi Latvijas iedzīvotāji. Neskatoties uz ģeogrāfisko attālumu, esam ieinteresēti attīstīt sadarbību visdažādākajās jomās. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, pirmdien, 7.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Austrālijas Savienības ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Džonatanu Čārlzu Kennu (Jonathan Charles Kenna). Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē. Viņš pauda gandarījumu, ka pašlaik Austrālijā dzīvojošie 25 tūkstoši Latvijas izcelsmes austrālieši ir aktīva un atbildīga Austrālijas iedzīvotāju daļa. 

Pārrunājot divpusējo sadarbību, sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvija un Austrālija kā līdzīgi domājošas valstis var būtiski palielināt ekonomiskās sadarbības apjomu. Latvija var piedāvāt Austrālijas uzņēmējiem pievilcīgu investīciju vidi, kas nodrošina piekļuvi vienotajam Eiropas Savienības tirgum. Vienlaicīgi Latvija piedāvā konkurētspējīgus loģistikas un tranzīta pakalpojumus, nodrošinot ērtu piekļuvi Skandināvijas tirgum, uzsvēra G.Daudze. Savukārt vēstnieks pauda pārliecību, ka Austrālijas uzņēmēji līdz galam nav novērtējuši mūsu reģiona priekšrocības, un apņēmās vairot Latvijas atpazīstamību Austrālijā. Puses bija vienisprātis, ka valsts amatpersonas vizītēs varētu pavadīt uzņēmēju delegācijas, lai sekmētu biznesa kontaktus. 

Austrālijas tirgus ir Latvijas uzņēmēju interešu lokā – to apliecina fakts, ka pērn abu valstu tirdzniecības apjoms pieaudzis par teju 40 procentiem. Latvija ir ieinteresēta attīstīt biznesa saites, jo īpaši tādās jomās kā informācijas tehnoloģijas, kokapstrāde, mašīnbūve, kā arī pārtikas un ķīmiskā rūpniecība. 

Tāpat Latvija ir gatava turpināt darbu pie līgumtiesiskās bāzes pilnveidošanas, tostarp vienojoties par dubultās nodokļu uzlikšanas novēršanu, pauda G.Daudze. Savukārt vēstnieks atzinīgi vērtēja drīzumā plānoto Eiropas Savienības – Austrālijas brīvās tirdzniecības nolīguma noslēgšanu.   

Saeimas priekšsēdētājas biedrs arī pateicās Austrālijai par Latvijai sniegto atbalstu ceļā uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). 

Jaunais Austrālijas vēstnieks pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.   

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157672616060653
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā