Mūrniece: Latvija augstu vērtē Vācijas iesaisti Baltijas drošības stiprināšanā

(14.06.2016.)

Latvija augstu vērtē Vācijas aktīvo iesaisti Baltijas valstu drošības stiprināšanā. Mūsu valsts cer, ka šī sadarbība kļūs vēl ciešāka pēc NATO samita Varšavā, no kura Latvija sagaida lēmumus par alianses militārās klātbūtnes pastiprināšanu reģionā. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, otrdien, 14.jūnijā, tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Vācijas–Baltijas parlamentu sadarbības grupas deputātiem tās priekšsēdētāja Aloīza Karla (Alois Karl) vadībā.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka šodien Latvijā piemin komunistiskā genocīda upurus, akcentējot, ka šī diena ir ļoti nozīmīga sabiedrībai. Vācijas parlamenta delegācija šodien piedalīsies komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltītā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa. Vācija ir Latvijas pusē, un mūsu tauta stāv cieši plecu pie pleca ar jūsējo, ja runa ir par Latvijas neatkarības sargāšanu, uzsvēra A.Karls.

Sarunā I.Mūrniece uzsvēra, ka šis ir nozīmīgs gads Latvijai un Vācijai - aprit 95 gadi kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas un 25 gadi kopš to atjaunošanas. Abu valstu veiksmīgo sadarbību apliecina parlamentārie kontakti un aktīvā vizīšu apmaiņa. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja pieminēja savu vizīti Vācijā aizvadītajā gadā un aicināja Vācijas parlamenta Bundestāga prezidentu Norbertu Lammertu (Norbert Lammert) vizītē apmeklēt Latviju.

I.Mūrniece pauda Latvijas interesi par Vācijas investīcijām. Mūsu valsts, tostarp parlaments, aktīvi strādā pie investīciju vides uzlabošanas, ko apliecina uzaicinājums Latvijai kļūt par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti.
Latvija aktīvi domā par mediju telpas stiprināšanu, informēja Saeimas priekšsēdētāja un pateicās Vācijai par aktīvo iesaisti, tostarp NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbā. Viņa arī sacīja, ka labs solis būtu abu valstu parlamentu atbalsts, piemēram, organizējot kopīgus pasākumus mediju pieredzes apmaiņai.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka abu valstu parlamenti jau vairākus gadus veiksmīgi sadarbojas Starptautisko parlamentu stipendiju programmas ietvaros, un apliecināja, ka to turpināsim arī šogad – jau septembrī praksē Saeimā gaidām divus studentus no Vācijas. Savukārt A.Karls abu valstu likumdevēju sadarbības kontekstā informēja, ka Bundestāga Vācijas–Baltijas parlamentu sadarbības grupā strādā 40 deputāti un tā ir viena no lielākajām grupām, apliecinot patiesu interesi par sadarbību ar Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157669741942205
Video: https://www.youtube.com/watch?v=GeK6NGGWhpY
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde