Saeimas delegācija Astanā tiekas ar Kazahstānas parlamenta apakšpalātas vicespīkeri

(01.06.2016.)

Latvijas un Kazahstānu vieno veiksmīga parlamentārā sadarbība un aktīvi kontakti starp abu valstu pašvaldībām. Tas ir labs pamats sadarbības veicināšanai citās jomās, tostarp ekonomikā. Kazahstāna jau patlaban ir galvenais Latvijas sadarbības partneris tirdzniecībā Centrālāzijas reģionā. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs uzsvēra, vizītes Kazahstānā ietvaros Astanā tiekoties ar Kazahstānas parlamenta apakšpalātas Medžlisa priekšsēdētāja vietnieci Gulmiru Isimbajevu.

Saeimas amatpersonas sarunā apliecināja, ka Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar Kazahstānu, veidojot kopīgu piedāvājumu loģistikas un pārvadājumu pakalpojumiem starp Ķīnu un Eiropu. Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums un infrastruktūra un Kazahstānas nozīmīgā loma jaunā zīda ceļa attīstīšanā ir labs pamats stratēģiskai partnerībai.

Kazahstānas parlamenta apakšpalātas vicespīkere tikšanās laikā apliecināja savas valsts parlamentāriešu interesi iepazīties ar Latvijas reformu pieredzi, kas uzkrāta laikā pirms pievienošanās Eiropas Savienībai. Viņa sacīja - Kazahstānas deputātu interesi sadarboties ar Latvijas likumdevēju apliecina fakts, ka Medžlisa deputātu grupā sadarbībai ar Saeimu strādā 38 deputāti.

Tāpat sarunā Medžlisa vicespīkere uzsvēra - Kazahstānas parlaments augstu vērtē, ka Latvija kļūs par pirmo Eiropas Savienības dalībvalsti, kas ratificēs Eiropas Savienības un Kazahstānas līgumu par padziļinātu partnerību un sadarbību.

I.Lībiņa-Egnere, A.Klementjevs un G.Isimbajeva bija vienisprātis par Latvijas un Kazahstānas potenciālu sadarbībai izglītības jomā. Latvijas puse informēja, ka aizvadītajos mācību gados Latvijas augstskolās studēja vairāk nekā trīssimts studentu no Kazahstānas, un šis skaits ik gadu pieaug. Mūsu valsts augstskolas ir ieinteresētas uzņemt vēl vairāk studentus no Kazahstānas, piedāvājot darba tirgus prasībām un Eiropas standartiem atbilstošas studiju programmas, tostarp informācijas tehnoloģiju, telekomunikāciju un citās jomās.

Sarunā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Kazahstānas veiksmīgās sadarbības pamatā ir arī aktīva augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. Labs turpinājums Saeimas Prezidija locekļu vizītei Kazahstānā būs rudenī plānotā Saeimas Ārlietu komisijas vizīte uz Kazahstānu, lai tiktos ar kolēģiem parlamentā.

Saeimas priekšsēdētājas biedri un Saeimas sekretāru vizītē pavada Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Kazahstānā Jurijs Pogrebņaks.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā