Saeimas delegācija Astanā: sadarbība ar Centrālāziju, tostarp Kazahstānu, ir augstu Latvijas ārpolitikas darba kārtībā

(30.05.2016.)

Kazahstāna ir nozīmīgs Latvijas partneris Centrālāzijas reģionā. To apliecina fakts, ka sadarbība ar Centrālāziju bija viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm un tai ir nozīmīga loma mūsu valsts ārpolitikas darba kārtībā arī pēc prezidentūras noslēguma. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs uzsvēra pirmdien, 30.maijā, vizītes ietvaros Astanā tiekoties ar Kazahstānas augstākajām amatpersonām. 

Saeimas Prezidija pārstāvji tikās ar Kazahstānas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Kasimu Žomartu Tokajevu un Kazahstānas ārlietu ministra vietnieku un Latvijas–Kazahstānas Starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētāju Romanu Vasilenko. 

Latvijas delegācija pauda gandarījumu par Latvijas un Kazahstānas aktīvo divpusējo sadarbību, ko veicina intensīva augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, un apliecināja, ka mūsu valsts Kazahstānu redz kā atbildīgu spēlētāju Centrālāzijā un starptautiskā līmenī. Šajā kontekstā I.Lībiņa-Egnere un A.Klementjevs apsveica Kazahstānu ar pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai, kas kalpos par pamatu stabilai ārējai ekonomiskajai sadarbībai. 

Saeimas priekšsēdētājas biedre un Saeimas sekretārs apliecināja Latvijas interesi transporta, tranzīta un loģistikas jomā sadarboties ar Kazahstānu kā aktīvu partneri jaunā zīda ceļa attīstībā. Tieši pieredze transporta jomā un attīstītā infrastruktūra, piemēram, pilsētu ostas ir Latvijas konkurētspējīgā priekšrocība, uzsvēra deputāti. Latvijas puse Kazahstānas augstākajām amatpersonām pauda cerību, ka izdosies līdz 2017.gadam izveidot tiešo Air Baltic avioreisu no Rīgas uz Kazahstānu, kas būtu nozīmīgs atbalsts ekonomiskās sadarbības veicināšanai. 

Tāpat I.Lībiņa-Egnere un A.Klementjevs informēja Kazahstānas amatpersonas, ka aizvadītajā nedēļā Saeima pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu par padziļinātu partnerības un sadarbības līgumu starp Eiropas Savienību un Kazahstānu, tādējādi konceptuāli atbalstot šī nolīguma ratificēšanu. Līdz ar nolīguma noslēgšanu būs izveidots mūsdienīgs tiesiskais ietvars Eiropas Savienības un Kazahstānas attiecībām, pāršķirot jaunu lappusi arī Latvijas un Kazahstānas sadarbībā, uzsvēra Latvijas delegācija. Nolīgums attiecas uz pušu politisko dialogu, kā arī uz sadarbību tādās jomās kā, piemēram, tirdzniecība, drošība, migrācija, finanses un tieslietas. 

Sarunā ar ārlietu ministra vietnieku Saeimas delegācija pauda, ka esam ieinteresēti paaugstināt Kazahstānas pārstāvniecības līmeni, un aicināja atvērt vēstniecību Rīgā. 

I.Lībiņai-Egnerei un A.Klementjevam vizītes ietvaros plānotas tikšanās arī ar Expo Astana 2017 komisāru Rapilu Zošibajevu, Kazahstānas parlamenta apakšpalātas Medžlisa priekšsēdētāja vietnieci Gulmiru Isimbajevu, kā arī dalība Kazahstānas Parlamenta Senāta rīkotajā starptautiskajā konferencē, kas veltīta starptautiskajai sabiedrībai aktuālajai tēmai “Reliģija pret terorismu”. 

Saeimas delegāciju vizītē pavada Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Kazahstānā Jurijs Pogrebņaks. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666536490903
Izmantošanas noteikumi:  saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt