Ināra Mūrniece: esam ieinteresēti ekonomiskās sadarbības paplašināšanā ar Ķīnu

(30.05.2016.)
VideoGalerija

Latvija ir ieinteresēta turpināt aktīvu un pragmatisku politisko dialogu ar Ķīnu, kas kalpo par pamatu veiksmīgai sadarbībai ekonomikas, izglītības, zinātnes un kultūras jomā. Vēlamies piesaistīt Ķīnas investīcijas tranzīta un loģistikas nozarē un novērtējam Ķīnas interesi par Latvijā ražotu pārtiku. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 30.maijā, tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas parlamenta vicespīkeru Dzji Binsjuaņu (Ji Bingxuan). 

Nozīmīga loma Latvijas un Ķīnas attiecībās ir arī parlamentārajiem kontaktiem, un to raksturo intensīva vizīšu apmaiņa. I.Mūrniece un Dz.Binsjuaņs bija vienisprātis, ka sadarbību vēl vairāk iespējams aktivizēt parlamentu, valdību un pašvaldību līmenī. Būtisks notikums abu valstu attiecībās būs šoruden Rīgā plānotā Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas valdības vadītāju tikšanās 16+1 formātā, sacīja Ināra Mūrniece. 

Latvija redz Ķīnu kā stratēģiski svarīgu partneri ekonomikā un tirdzniecībā, kas paver plašas perspektīvas mūsu valsts uzņēmējiem. Apzinot jaunus tirgus, Ķīna ir viens no pievilcīgākajiem Latvijas produktu un pakalpojumu galamērķiem, atzina I.Mūrniece. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja mūsu valsts interesi spēlēt aktīvu lomu Trans-Eirāzijas transporta savienojumā, nodrošinot stratēģiski svarīgu tranzīta posmu starp Eiropu un Āziju. Savukārt Ķīnai būtu izdevīgi izmantot mūsu tranzīta un loģistikas infrastruktūru, iesaistot Latvijas transporta koridoru Ķīnas iniciatīvā “One Belt, One Road”. 

Šogad Latvija un Ķīna svin diplomātisko attiecību 25 gadadienu. Ķīnas parlamenta pārstāvis un Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja šajos gados sasniegto. Dzji Binsjuaņs uzsvēra, ka Rīga ir izcils tūrisma galamērķis, ko labprāt apmeklētu daudzi ķīnieši. Tūristu plūsmu uz Latviju būtiski papildinātu tiešā aviosatiksme starp abām valstīm. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka interese attīstīt sadarbību aviācijas jomā ir abpusēja. Viņa arī aicināja investēt Latvijas aviācijas sektorā, atzīmējot stratēģiskā investora nepieciešamību Latvijas nacionālajai aviokompānijai. 

Fotogrāfijas no tikšanās; https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157669084140475
Video: https://www.youtube.com/watch?v=WEx8nFyi6b0
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde