Ināra Mūrniece: Latvijas un Polijas mērķis Varšavas NATO samitā – stiprināt drošību reģionā

(11.05.2016.)
Galerija

“Latvijai un Polijai ir kopīgs mērķis – stiprināt drošību mūsu reģionā. Varšavas NATO samitā jāpastiprina alianses klātbūtne reģionā, tādējādi vēlreiz apliecinot NATO solidaritāti un dalībvalstu vienotību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 11.maijā, oficiālā vizītē Polijā tiekoties ar augstākajām amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka mēs dzīvojam nemierīgā laikā un šobrīd Eiropas Savienības un NATO valstu darba kārtības galvenā prioritāte ir drošības stiprināšana. “Esmu gandarīta par Višegradas valstu, tostarp Polijas, pausto gatavību rotācijas kārtībā nosūtīt spēkus Baltijas valstu aizsardzībai no 2017.gada. Tas ir spēcīgs signāls Krievijai, ka NATO alianses valstis ir vienotas,” sarunā teica I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvija veic nozīmīgus ieguldījumus, lai stiprinātu savu drošību. Esam apņēmušies 2018.gadā aizsardzībai atvēlēt divus procentus no iekšzemes kopprodukta. 

Puses bija vienisprātis, ka jāstiprina Eiropas Savienības sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm, tostarp parlamentu līmenī. Kā vienu no galvenajiem uzdevumiem I.Mūrniece minēja bezvīzu režīma ieviešanu ar Gruziju un Ukrainu, kas ļautu šo valstu sabiedrotajiem sajust konkrētu rezultātu sadarbībai ar Eiropas Savienību. 

Pārrunājot divpusējās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja arī atzīmēja, ka Polija ir viens no galvenajiem mūsu valsts tirdzniecības partneriem, un apliecināja, ka Latvija ir atvērta Polijas investīcijām. I.Mūrniece pateicās Polijai par atbalstu Latvijai, mērojot ceļu uz pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai jeb OECD. Tieši šodien Latvija ir saņēmusi uzaicinājumu pievienoties pasaules attīstītāko valstu saimei.

Polijas kolēģi pateicās Saeimas priekšsēdētājai par rūpēm un atbalstu poļu kopienai Latvijā, kā arī iespēju apgūt Latvijas skolās poļu valodu. I.Mūrniece uzsvēra, ka poļu kopiena ir labs paraugs tam, kā saglabāt savu nacionālo piederību, bet vienlaikus būt Latvijas patriotiem.

Varšavā I.Mūrniece tikās ar Sejma priekšsēdētāju Mareku Kuhciņski (Marek Kuchciński), Sejma Senāta priekšsēdētāja vietnieci Mariju Kocu (Maria Koc), Sejma Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētāju Izabelu Klocu (Izabela Kloca) un Polijas aizsardzības ministru Antoniju Macereviču (Antoni Macierewicz).

Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Polijas parlamentu vadītājs Ivans Klementjevs, kā arī Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Polijā Ilgvars Kļava.

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157667576836520
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde