Inese Lībiņa-Egnere sarunā ar Petro Porošenko uzsver atbalstu Ukrainai; sankcijas pret Krieviju jāsaglabā

(02.02.2016.)
Galerija

“Baltijas un Ziemeļvalstis vienmēr ir stingri atbalstījušas Ukrainu un turpinās savu atbalstu paust arī turpmāk – to apliecina arī Baltijas un Ziemeļvalstu astoņu parlamentu augstāko amatpersonu kopīgā vizīte Kijevā. Svešas teritorijas okupēšana, cilvēku apspiešana, vajāšana un nepamatota apcietināšana nav pieņemama rīcība 21.gadsimtā. Baltijas un Ziemeļvalstu spīkeri ir stingri savā nostājā, ka rietumu sabiedrībai jāsaglabā sankcijas pret Krieviju,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, otrdien, 2.februārī, Kijevā tiekoties ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko (Petro Poroshenko).

“Šodien, tiekoties ar Krimas tatāriem, mums bija iespēja uzklausīt liecinieku stāstus par dzīvi Krievijas okupētajā teritorijā. Mēs esam satraukti par cilvēktiesību situāciju Krimas pussalā, tostarp attiecībā uz Krimas tatāru vajāšanu, kā arī vardarbīgu un psiholoģisku ietekmēšanu,” sarunā ar P.Porošenko norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

I.Lībiņa-Egnere pauda, ka Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentārieši augstu novērtē Ukrainas centienus un ieguldījumu Minskas vienošanās izpildē, jo tikai miermīlīgā ceļā iespējams reāls konflikta risinājums. Vienlaikus viņa norādīja, ka klātesošie apzinās – pamiera pārkāpumi, kā arī Krievijas militārais, politiskais un ekonomiskais spiediens būtiski apgrūtina nepieciešamo lēmumu pieņemšanu. 

“Tikai pilnīga Minskas vienošanās īstenošana var kalpot par pamatu ierobežojošo pasākumu pārskatīšanai. Mēs turpināsim Krimas un Sevastopoles aneksijas neatzīšanas politiku, tostarp turpinot sankcijas pret Krieviju,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre. 
Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu augstākās amatpersonas tikās arī ar Ukrainas Ministru prezidentu Arsēniju Jaceņuku (Arseniy Yatsenyuk), kurš iepazīstināja ar aktualitātēm Ukrainas valdības darbā. Saeimas priekšsēdētājas biedre delegācijas vārdā pauda atbalstu Ukrainai sasniegto reformu īstenošanā, bet vienlaikus norādīja, ka vēl veicama virkne mājas darbu, tostarp konstitucionālā reforma. Visi klātesošie pauda gatavību sniegt Ukrainai arī praktisku atbalstu un dalīties pieredzē, piemēram, tieslietu sistēmas sakārtošanā un cīņā ar korupciju.

Saeimas priekšsēdētājas biedre kopā ar NB8 valstu parlamentu augstākajām amatpersonām no 1. līdz 3.februārim kopīgā vizītē uzturas Ukrainā. Vizīte organizēta pēc Latvijas kā NB8 vadošās valsts ierosinājuma.

Kijevā NB8 parlamentārieši tiekas ar Ukrainas augstākajām amatpersonām, kā arī Drošības un aizsardzības padomes, Ģenerālprokuratūras, Nacionālā pretkorupcijas biroja, parlamenta un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju -, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157663612263730
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt