Inese Lībiņa-Egnere aicina attīstīt tirdzniecību ar Irānu

(09.11.2015.)
VideoGalerija

Latvijas un Irānas divpusējās attiecības, tostarp parlamentārā līmenī, attīstās. Abām valstīm ir liels potenciāls sadarbībai ekonomikā, un labs solis ceļā uz tā plašāku izmantošanu būtu līgumtiesiskās bāzes attīstīšana attiecībā uz pasažieru un kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu, kā arī Gaisa satiksmes nolīguma noslēgšana. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, pirmdien, 9.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Irānas Islāma Republikas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu pārstāvjiem.

Tirdzniecība starp Latviju un Irānu pēdējos gados ir ievērojami augusi. Papildus graudu tirdzniecībai Latvija vēlas uz Irānu eksportēt arī medikamentus un pārtikas produktus, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Vienlaikus viņa akcentēja – mūsu valsts ir ieinteresēta veikt piena produktu sertifikāciju, lai jau tuvākajā nākotnē eksportu uz Irānu varētu sākt arī Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi.

Sarunā I.Lībiņa-Egnere informēja Irānas parlamentāriešus par Latvijā sākto dabasgāzes tirgus atvēršanu un pauda mūsu valsts interesi sadarboties enerģētikas jomā.

Arī Irānas deputāti apliecināja interesi attīstīt sadarbību ekonomikā. Labs pamats šīs sadarbības intensificēšanai būtu abu valstu tirdzniecības kameru pārstāvju tikšanās. Parlamentārieši pauda gatavību uz Latviju eksportēt naftas produktus. Tāpat Irānas deputāti kā potenciālu sadarbības jomu minēja izglītību, uzsverot, ka Irānā ir labas augstskolas un attīstīta pētniecība dažādu augsto tehnoloģiju jomās. Viņi pauda gatavību piedāvāt stipendijas studentiem no Latvijas lauksaimniecības studijām.

Pārrunājot abu valstu vizīšu apmaiņu, Irānas parlamentārieši aicināja Saeimas priekšsēdētājas biedri un Saeimas deputātus vizītē apmeklēt viņu valsti. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661010931501
Video: https://www.youtube.com/watch?v=_-1cbMTV1TM
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā