Inese Lībiņa-Egnere piedalās Kirgizstānas parlamenta vēlēšanu novērošanā

(05.10.2015.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere no 1. līdz 6.oktobim uzturas Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā, kur piedalās Kirgizstānas parlamenta vēlēšanu norises novērošanā.

“Sadarbība ar Centrālāzijas valstīm bija viena no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē darba kārtības prioritātēm, un arī patlaban Eiropas Savienības, tostarp Latvijas, uzmanība ir vērsta uz Āzijas centrālās daļas valstīm. Kopumā var sacīt, ka Kirgizstānas parlamenta vēlēšanās vēlētāji brīvi varēja izdarīt savu izvēli starp vairākiem kandidātiem, tomēr to norise izgaismoja arī nepieciešamību turpināt darbu pie procedūru uzlabošanas un caurspīdīguma palielināšanas,” Kirgizstānas parlamenta vēlēšanu norisi raksturo EPPA Latvijas delegācijas vadītāja.

“Katra cilvēka suverenitāte izpaužas tiesībās tiešās un proporcionālās vēlēšanās pašam izvēlēties savu interešu pārstāvi. Svarīgi, lai tiktu piedāvāts pietiekami plašs politisko pārstāvju loks un radītas patiesas izvēles iespējas atrast atbilstošāko savu interešu pārstāvi. Vienlīdz būtiski - lai arī pats vēlēšanu process no kampaņas līdz balsu skaitīšanai būtu caurspīdīgs un godīgs,” uzsver I.Lībiņa-Egnere.

Šīs bija pirmās vēlēšanas Kirgizstānā, kurās vēlētāju identifikācijai tika izmantoti biometriskie dati ar mērķi vairot vēlētāju uzticību un ierobežot ļaunprātīgu vēlēšanu tiesību izmantošanu, norāda I.Lībiņa-Egnere, atzīmējot, ka moderno vēlēšanu tehnoloģiju izmantošana vēsta uz politisko gribu uzlabot vēlēšanu norises kārtību un tā daudzējādā ziņā bija arī veiksmīga.

Vienlaikus EPPA Latvijas delegācijas vadītāja informē - starptautiskie novērotāji secinājuši, ka jaunās kārtības ieviešana notikusi sasteigti, kas radīja problēmas vēlētāju iekļaušanai reģistrā. Par spīti centieniem nodrošināt, ka visi pilsoņi tiek iekļauti iedzīvotāju reģistrā, daļa no tiem biometriskos datus tomēr neiesniedza, norādot uz bažām par datu aizsardzību, saka I.Lībiņa-Egnere, uzsverot, ka datu aizsardzība un vēlētāju balsojuma drošums ir apstāklis, kas arī mums ir ļoti nopietni jāizsver, domājot par vēlētāju reģistra veidošanu Latvijā.

Līdz ar EPPA Latvijas delegācijas vadītāju Kirgizstānas parlamenta vēlēšanas novēroja Saeimas pārstāvji – Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs, EPPA Latvijas delegācijas pārstāve Nellija Kleinberga, kā arī Edvards Smiltēns.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem