Lībiņa-Egnere Strasbūrā: izstādē “25 mirkļi” fiksētā Latvijas attīstība ir labs piemērs arī citiem

(28.09.2015.)
Galerija

Pirms 20 gadiem Latvija kļuva par pilntiesīgu Eiropas Padomes dalībvalsti, un, sekojot institūcijas mērķiem, mūsu valsts spēja integrēties Eiropā, kā arī nodrošināt demokrātiju, tiesiskumu un konkurētspējīgu tirgus ekonomiku. Latvijas attīstība, kas fiksēta izstādē “25 mirkļi”, var kalpot par piemēru arī citiem. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre un Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere, pirmdien, 28.septembrī, Strasbūrā, atklājot izstādi ”25 mirkļi” par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai un 20.gadadienai kopš mūsu valsts uzņemšanas Eiropas Padomē.

Par to, ka pateicība par Latvijas sasniegumiem pēc neatkarības atgūšanas pienākas arī dalībai Eiropas Padomē, liecina arī Latvijā veiksmīgi īstenotais šīs organizācijas mērķis – panākt lielāku vienotību dalībvalstu vidū, lai aizsargātu un nodrošinātu to kopīgos ideālus un principus, kā arī veicināt valstu ekonomisko un sociālo progresu, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

EPPA Latvijas delegācijas vadītāja atzina, ka Latvijas ceļš uz integrāciju Eiropā nav bijis viegls. “Šo gadu laikā mums bija jāpierāda piederība Eiropai. Mums bija jāiemācās ne tikai piedalīties, bet arī uzņemties atbildību un solidarizēties. Pateicoties tam, esam kļuvuši par pilnvērtīgu, funkcionējošu demokrātiju ar konkurētspējīgu tirgus ekonomiku,” teica I.Lībiņa-Egnere.

Eiropas Padomes misija ir svarīga arī citām tās dalībvalstīm, it īpaši Ukrainas austrumu, Abhāzijas un Dienvidosetijas, Kalnu Karabaha vai Piedņestras situācijā, uzsvēra I.Lībiņa-Egnere. EPPA Latvijas delegācijas vadītāja arī norādīja, ka šo konfliktu iesaldēšana kavē valstu attīstību, tāpēc tie būtu jāatrisina saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām un, nodrošinot, ka šajos reģionos tiek ievērotas cilvēktiesības.

Saeimas priekšsēdētajas biedre šodien Strasbūrā atklāja fotogrāfiju izstādi „25 mirkļi”, kuras fotogrāfijās atainoti spilgtākie notikumi Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Uzrunājot klātesošos, I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka ar šīm fotogrāfijām vēlamies Latvijas stāstu izstāstīt citiem, jo ikviens prieka, pārsteiguma, dusmu un lepnuma mirklis ir ietekmējis mūsu attīstību, kā arī var kalpot par piemēru citām valstīm. 

Eiropas Padome ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

EPPA ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām, kurā uz sesijām regulāri pulcējas Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentārieši. EPPA Latvijas delegācijā strādā pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157659144678366
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā