Čigāne Belgradā: Serbijai nepieciešams ES valstu atbalsts pievienošanās sarunu pirmo sadaļu atvēršanai

(22.09.2015.)

Serbijai nepieciešams Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu atbalsts, lai līdz šī gada beigām atvērtu pirmo sarunu sadaļu par pievienošanos savienībai, uzturoties vizītē Serbijas galvaspilsētā Belgradā, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Serbijas integrācijas process ES bija viens no galvenajiem tematiem, ko Latvijas parlamenta delegācijas pārstāvji pārsprieda 20.-22.septembrī Belgradā, tiekoties ar Serbijas parlamenta deputātiem, valdības, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Ņemot vērā ES samilzušo bēgļu krīzi, vizītes laikā abas puses pārrunāja arī migrācijas jautājumus. Serbijas un Latvijas pārstāvji bija vienisprātis, ka ES institūcijām un dalībvalstīm jādara viss, kas to spēkos, lai mērķtiecīgi novērstu krīzes cēloņus. Kā norādīja valstu pārstāvji, būtiska loma ir ES kaimiņvalstu un kandidātvalstu iesaistei kopīgu risinājumu meklēšanā.

Serbija, kurai kandidātvalsts statuss piešķirts 2012.gada martā, aktīvi iesaistās ES migrācijas krīzes risināšanā, tādā veidā demonstrējot savu solidaritāti un vēlmi kļūt par savienības dalībvalsti, tikšanās laikā uzsvēra Serbijas ES pievienošanās sarunu grupas pārstāvji.

Latvijas parlamentu vizītē Belgradā 20.-22.septembrī pārstāv Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja L.Čigāne, Eiropas lietu komisijas loceklis Ivans Klementjevs un Saeimas parlamentārās sadraudzības grupas ar Serbiju priekšsēdētājs Ints Dālderis. Latvijas delegācija šajā Balkānu valstī uzturas pēc Serbijas Nacionālās Asamblejas ES Integrācijas komitejas ielūguma.

 

Fotoattēli no vizītes
Izmantošanas noteikumi

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde