I.Mūrniece: ASV ieguldījums Baltijas drošībā - nozīmīgs

(08.09.2015.)
VideoGalerija

„Amerikas Savienotās Valstis ir Latvijas stratēģiskais sabiedrotais. Latvija augstu vērtē Amerikas Savienoto Valstu nozīmīgo ieguldījumu Baltijas valstu drošības stiprināšanā. Apziņa, ka jūs par mums iestājaties, nozīmē patiešām daudz.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, otrdien, 8.septembrī, Saeimas namā tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Nensiju Bikofu Petitu (Nancy Bikoff Pettit). Vēstniece parlamentā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.
Sarunā Saeimas priekšsēdētāja īpaši akcentēja ASV lomu Baltijas gaisa telpas patrulēšanā NATO ietvaros, regulārās militārās mācības, kā arī augsta ranga ASV amatpersonu vizītes Latvijā.

Arī vēstniece uzsvēra, ka Latvija ir tuvs ASV partneris NATO ietvaros, un apliecināja, ka viņas prioritātes ir Latvijas drošība, robežas nostiprināšana un Latvijas mediju telpas stiprināšana. Tāpat vēstniece apliecināja apņemšanos veicināt Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību, īpašu akcentu liekot uz pretkorupcijas pasākumiem. Puses bija vienisprātis, ka plašas iespējas pavērs Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības nolīgums, par kuru patlaban rit sarunas.

Latvijas drošības kontekstā Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka mūsu valsts ir apņēmusies valsts aizsardzības budžetu palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta jau līdz 2018.gadam.

Tikšanās laikā I.Mūrniece vērsa vēstnieces uzmanību uz Krievijas agresiju Ukrainā un Gruzijā un pateicās ASV par stingro nostāju pret Krievijas karadarbību Ukrainā. Vēstniece vēlreiz to apliecināja un uzsvēra nepieciešamību visām pusēm ievērot Minskas vienošanās.

Pārrunājot Latvijas un ASV parlamentāro sadarbību, I.Mūrniece sacīja, ka jau Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā Saeimā viesojās ASV parlamentārieši un šī prakse būtu jāturpina, tostarp nozaru komisiju līmenī.

Nensija Bikofa Petita ir karjeras diplomāte. Līdz šim viņa pildīja ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas biroja Rietumeiropas lietu pārvaldes direktores pienākumus, kā arī ir strādājusi savas valsts pārstāvniecībās Maskavā, Kijevā un Vīnē.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157658283124796
Video: https://www.youtube.com/watch?v=5eO9069Jtyg
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī