Saeimas priekšsēdētāja Eiropas Parlamentā atklāj Latvijas atjaunotās neatkarības 25 gadiem veltītu fotogrāfiju izstādi

(06.05.2015.)

Par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece kopā ar Eiropas Parlamenta viceprezidenti Mereidu Makginesu (Mairead Mc Guinness) trešdien, 6.maijā, Eiropas Parlamentā Briselē atklāja fotogrāfiju izstādi „25 mirkļi…”, kurā atainoti spilgtākie notikumi Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.

„Pirms ceturtdaļgadsimta Latvija atguva neatkarību. Kopš tā laika mūsu valsts iedzīvotāju ikdiena ir krasi mainījusies. Ar šo izstādi mēs Briselē – Eiropas sirdī – vēlamies Latvijas stāstu izstāstīt citiem. Tomēr tas nav stāsts tikai par mums – tas ir daļa no Eiropas vēstures,” izstādes atklāšanā sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece savā uzrunā atsauca atmiņā šajos gados Latvijā pieredzēto. „No valsts, kas bija okupēta un izsvītrota no Eiropas politiskās kartes, esam kļuvuši par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē,” teica Saeimas priekšsēdētāja, atzīstot, ka Latvijas ceļš uz integrāciju Eiropā nebija gluds un mūsu valstij piederība Eiropas valstu saimei bija jāpierāda.

Noslēgumā I.Mūrniece akcentēja, ka Latvijas atjaunotās neatkarības 25 gadi bijuši pildīti atmiņā paliekošiem brīžiem. „Ikviens prieka, pārsteiguma, dusmu un lepnuma mirklis ir atstājis zīmes mūsu tautā. Šodien mūsu stāstā dalāmies ar jums – mūsu tuvākajiem draugiem un kolēģiem Eiropā,” teica Saeimas priekšsēdētāja un pauda gandarījumu, ka izstāde tuvina arī abus parlamentus – Saeimu un Eiropas Parlamentu.

Eiropas Parlamenta viceprezidente izstādes atklāšanā atzinīgi vērtēja Latvijas prezidentūras norisi, tostarp darba kārtību un prezidentūrā iesaistīto cilvēkresursu darbu.
Izstāde būs apskatāma arī Eiropas Parlamenta atvērto durvju dienā 9.maijā, kad parlamentu tradicionāli apmeklē ap 10 tūkstošiem cilvēku.

Izstādes atklāšanu Briselē sadarbībā ar Eiropas Parlamenta Tautas partijas grupas deputātiem apmeklē arī desmit jaunieši, kuri Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas ietvaros darbojās kā brīvprātīgie un tika godalgoti Saeimas organizētajā fotokonkursā „Jauniešu nodarbinātība Eiropas Savienībā”.

I.Mūrniece vizītes Briselē ietvaros Eiropas Parlamentā piedalījās arī konferencē „Karš un miers. 1945 – 2015”.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī