Saeimas priekšsēdētāja Briselē tiekas ar Beļģijas Karalistes Senāta prezidenti

(03.02.2015.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 4.februārī, uzturoties darba vizītē Briselē, tikās ar Beļģijas Karalistes Senāta prezidenti Kristīni Defreņu (Christine Defraigne). Saeimas priekšsēdētāja informēja K.Defreņu par Latvijas pirmo prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē un uzsvēra Austrumu partnerību kā vienu no Latvijas prioritātēm.

Drošības kontekstā amatpersonas pārrunāja arī situāciju Ukrainā, un I.Mūrniece informēja K.Defreņu, ka Rīgā notiks starpparlamentārā konference, kurā tiks uzsvērta ES un Austrumu partnerības nozīme.

Abas puses bija vienisprātis, ka Latviju un Beļģiju saista laba sadarbība daudzās jomās, tostarp uzņēmējdarbībā, ārējās ekonomiskajās attiecībās, kultūrā un inovācijās. Abas valstis aktīvi sadarbojas arī politiskā līmenī, ko apliecina Baltijas un Beniluksa valstu formāts, kā arī tikko Latvijas parlamentā dibinātā deputātu sadarbības grupa ar Beļģijas parlamentu, norādīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja arī atzinīgi novērtēja, ka Beļģija bija pirmā valsts, kas, Baltijas valstīm kļūstot par NATO dalībvalstīm, nodrošināja patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā. 

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja Senāta prezidentei abu valstu sadarbības jomā akcentēja Latvijas ES prezidentūras laikā atklāto kultūras programmu ar mākslas izstādēm divās Beļģijas pilsētās. I.Mūrniece sacīja, ka vizītes laikā Beļģijā vienu no izstādēm arī apmeklēs. 

I.Mūrniece valsts vārdā pauda pateicību Starptautiskajai Frankofonijas organizācijai par to, ka Latvija jau vairākus gadus saņem finansiālu atbalstu mācībām valsts pārvaldē strādājošo franču valodas zināšanu pilnveidošanai un pauda cerību, ka šī sadarbība nākamos trīs gadus tiks turpināta. 

Vizītes laikā BriseIē I.Mūrniece tiekas arī ar Eiropas Parlamenta prezidentu Martinu Šulcu un ES komisāru digitālā tirgus jautājumos Andrusu Ansipu (Andrus Ansip).






Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt