Saeimas priekšsēdētāja sarunā ar vēstnieci pauž gandarījumu par Latvijas pārstāvības paplašināšanos Indijā

(22.01.2015.)

Latvijas vēstniecības atvēršana Indijā un goda konsulu tīkla paplašināšana paver iespējas izmantot abu valstu sadarbības potenciālu izglītībā un kultūrā, tirdzniecībā un tūrismā, kā arī citās jomās. Līdz ar mūsu valsts vēstniecības atvēršanu ar diplomātiskajām pārstāvniecībām Indijā ir pārstāvētas visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 22.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Indijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Banašri Bosi Harisoni (Banashri Bose Harrison). Sarunā arī vēstniece pauda gandarījumu par Latvijas soli, atverot vēstniecību Indijā.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētāja apsveica Indiju nākamnedēļ gaidāmajos nacionālajos svētkos – Republikas dienā.

Pārrunājot Latvijas un Indijas divpusējās attiecības, I.Mūrniece akcentēja parlamentāro sadarbību un informēja vēstnieci, ka Saeimā ir nodibināta deputātu grupa sadarbībai ar Indijas kolēģiem. Labs solis abu valstu parlamentāro kontaktu stiprināšanā būtu apmainīšanās augsta līmeņa vizītēm, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un uzaicināja Indijas parlamenta spīkeri vizītē apmeklēt Latviju. Līdz šim neviens Indijas parlamenta priekšsēdētājs nav viesojies Latvijā.

Abu valstu divpusējās sadarbības kontekstā I.Mūrniece pateicās Indijas valdībai par piedāvātajām stipendijām Latvijas institūciju darbiniekiem, lai pieredzes apmaiņā dotos uz Indijas institūcijām. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par pieaugošo Indijas studentu interesi augstāko izglītību iegūt Latvijas augstskolās un atzīmēja, ka šim procesam cieši seko un to veicina aizvadītajā gadā Indijas pilsētā Čennajā atvērtais pirmais Latvijas augstākās izglītības centrs. Pagājušajā mācību gadā Latvijā studēja teju 150 studenti no Indijas.

Sarunā puses bija vienisprātis, ka liela nozīme abu valstu tuvināšanā ir kultūrai un iedzīvotāju kontaktiem.

Pārrunājot ES un Indijas sadarbību, I.Mūrniece sacīja - Latvija kā ES prezidējošā valsts ir apņēmusies stiprināt ES un Āzijas sadarbību un aprīlī rīkos Āzijas un Eiropas izglītības un arī transporta ministru tikšanās. Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Indija tajās būs pārstāvēta visaugstākajā līmenī. Tāpat I.Mūrniece informēja par maijā Rīgā plānoto Starptautisko zinātnes un biznesa forumu un aicināja arī Indijas akadēmisko institūciju pārstāvjus tajā piedalīties.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650013198698/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=mbR1n9TOpGA
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde