Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Šveices parlamentāriešiem

(28.10.2014.)

Latvija augstu vērtē draudzīgās un ciešās attiecības ar Šveici un cer turpināt aktīvu politisko dialogu visos līmeņos. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrdien, 28.oktobrī, tiekoties ar Šveices Konfederācijas Federālās Asamblejas Augšpalātas Ārlietu komisijas delegāciju Fēliksa Gucvillera (Felix Gutzwiller) vadībā.

Abu valstu politisko sadarbību Saeimas priekšsēdētāja raksturoja kā aktīvu, uzsverot līdz šim notikušās Šveices parlamentāriešu vizītes Latvijā, kā arī neseno Šveices prezidenta Didjē Burkhaltera (Didier Burkhalter) Latvijas apmeklējumu. Vienlaikus S.Āboltiņa atzina, ka pēdējā abu valstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās notikusi pirms 16 gadiem, un apliecināja, ka esam ieinteresēti Latvijā uzņemt Šveices parlamenta priekšsēdētāju. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par asociācijas „Pro Baltikum” Latvijas labā paveikto, jau kopš 1991.gada sekmējot diplomātisko sakaru atjaunošanu ar Baltijas valstīm, bet vēlākos gados sniedzot aktīvu palīdzību mūsu valsts atjaunošanā un veicinot starpvalstu līgumu noslēgšanu. Šajā asociācijā darbojas gan parlamentārieši, gan banku vadītāji, gan arī pašvaldību deputāti. Parlamentāriešu delegācijas vadītājs F.Gucvillers vienlaikus ir arī „Pro Baltikum” prezidents. 

S.Āboltiņa īpaši uzsvēra Šveices ieguldījumu Latvijas tieslietu sistēmas modernizācijā, bet kā nākamo sadarbības jomu minēja profesionālo izglītību – septembrī starp abām valstīm parakstīts saprašanās memorands par sadarbību šajā jomā.

Pārrunājot gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē, Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka Latvija šajā pusgadā aktualizēs ES Austrumu partnerības politiku, uzsverot nepieciešamību nostiprināt demokrātiju un likuma varu ES austrumu pierobežas valstīs. Savukārt Šveices delegācijas vadītājs uzsvēra, ka nelielām valstīm ES prezidentūra ir laba iespēja ietekmēt ES politiku. 

Šveices delegācija arī atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto, veiksmīgi pārvarot ekonomisko krīzi un samērā ātri atgriežoties uz izaugsmes ceļa.

Tāpat ar Šveices delegāciju šodien tikās Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un komisijas deputāti.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646682573123/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=_FtVA5JjxxY&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā