Saeimas delegācija tiekas ar Moldovas prezidentu

(17.10.2014.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa–Egnere un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs piektdien, 17.oktobrī, vizītes ietvaros tikās ar Moldovas Republikas prezidentu Nikolaji Timofti (Nicolae Timofti) un sarunas laikā apliecināja konsekventu mūsu valsts atbalstu Moldovas īstenotajām reformām, kā arī ciešākiem integrācijas centieniem Eiropas Savienībā (ES).

„Vienmēr esam bijusi viena no valstīm, kas viennozīmīgi atbalsta Moldovas ģeopolitisko izvēli – valsts ekonomisko un politisko kursu saistīt ar Eiropas vērtībām. Esam šeit, lai personīgi un klātienē vēlreiz apliecinātu, ka Moldova ir viena no mūsu prioritārajām attīstības sadarbības partnervalstīm un paustu atbalstu reformu procesam, kā arī Latvijas gatavību dalīties mūsu eirointegrācijas pieredzē tādas jomās kā tieslietas, korupcijas apkarošana un biznesa vides uzlabošana,” sarunā ar N.Timofti uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Saeimas pārstāvji sarunā akcentēja, ka simbolisks Latvijas atbalsta apliecinājums ir arī fakts, ka Saeima bija viens no pirmajiem parlamentiem, kas ratificēja ES Asociācijas nolīgumu ar Moldovu, raksturojot to kā vēsturisku pagrieziena punktu, kas paver plašu ceļu ES un Moldovas sadarbībai. 

I.Lībiņa-Egnere informēja, ka Latvija 2015.gada pirmajā pusē būs prezidējošā valsts ES Padomē un viena no mūsu valsts ārpolitikas prioritātēm būs tieši Austrumu partnerība, tādēļ maijā Rīgā notiks Austrumu partnerībai veltīts samits. Viņa aicināja šajā sanāksmē Moldovu pārstāvēt iespējami augstā līmenī.

Moldovas prezidents sarunā pateicās Latvijai par atbalstu Moldovas reformu procesā, mūsu valsts ieguldījumu novērtējot kā nozīmīgu demokratizācijas veicināšanā. Tāpat kā būtisku viņš minēja pavasarī notikušo Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu spīkeru vizīti Moldovā, kura tika organizēta pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas iniciatīvas. Prezidents arī atzinīgi vērtēja Latvijas piemēru finanšu un ekonomikas krīzes pārvarēšanā un apsveica mūsu valsti ar pievienošanos eirozonai.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainas austrumos, kā arī jautājumi, kas saistīti ar labo sadarbību abu valstu parlamentu līmenī, tostarp organizējot pieredzes apmaiņas vizītes un ekspertu konsultācijas gan deputātiem, gan administrācijas darbiniekiem.
I.Lībiņa-Egnere un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs no 15. līdz 18.oktobrim darba vizītē uzturas Moldovas Republikā. Vizītes laikā Saeimas delegācija tikās arī ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Liliananu Palihoviči (Liliana Palihovici), Ārlietu un Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētāju Anu Gucu (Ana Guțu) un komisijas deputātiem, kā arī ekonomikas ministru Andrianu Kandu (Andrian Candu), Ārlietu un Eiropas integrācijas ministra vietnieku Julianu Grozu (Iulian Groza).

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt