Lībiņa-Egnere Saeimas namā sveic jauno Jaunzēlandes vēstnieku

(07.10.2014.)

Latvija augstu vērtē, ka Klusā okeāna dienvidaustrumu daļā tai ir sadarbības partneris – Jaunzēlande. Mūsu valsts ir pateicīga, ka Jaunzēlande pēc Otrā pasaules kara uzņēma daudzus mūsu tautiešus, sniedzot patvērumu vairākiem simtiem latviešu. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, otrdien, 7.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Jaunzēlandes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Pīteru Rodniju Herisu (Peter Rodney Harris), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pateicās vēstniekam par Jaunzēlandes atbalstu Latvijas uzņemšanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Vienlaikus I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka vēstnieks kadenci Latvijā sāk laikā, kas mūsu valstī ir notikumiem bagāts – šī gada sākumā Latvija kļuva par eirozonas dalībvalsti un Rīga - par Eiropas kultūras galvaspilsētu, savukārt nupat aizvadītas 12.Saeimas vēlēšanas, un patlaban Latvija gatavojas savai pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka nākamgad svinēsim Latvijas neatkarības atjaunošanas 25.gadadienu.

Vēstnieks, raksturojot abu valstu divpusējās attiecības, sacīja, ka Jaunzēlande Latviju redz ne tikai kā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti, bet jau tuvākajā nākotnē kā pilntiesīgu OECD dalībvalsti. Vienlaikus viņš sacīja, ka Jaunzēlande izprot Latvijas vēstures sarežģītos līkločus. Sarunā puses arī apliecināja interesi stiprināt abu valstu parlamentāros kontaktus un sadarbību ekonomikā. Amatpersonas bija vienisprātis, ka ES un Jaunzēlandes Partnerības līguma par attiecībām un sadarbību noslēgšana veicinās arī tālāku ekonomisko attiecību attīstīšanu starp abām valstīm.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi saistībā ar Krievijas-Ukrainas konfliktu. I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka Latvija ar Ukrainu dalās uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē, uzsverot – mūsu valsts vēsturiskās pieredzes dēļ saprot, cik ļoti nepieciešams Ukrainai ir sabiedroto atbalsts. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Latvija savas prezidentūras ES Padomē ietvaros kā vienu no prioritātēm ir izvirzījusi ES Austrumu partnerību.

Drošības situācijas reģionā kontekstā I.Lībiņa-Egnere arī informēja vēstnieku, ka Latvijas parlaments šovasar pieņēma lēmumu, kas paredz finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta.
Noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedre darīja zināmu, ka janvāra noslēgumā Saeimā norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates un tās tradicionāli apmeklē arī diplomātiskais korpuss, un aicināja P.R.Herisu apmeklēt šo pasākumu. 

Jaunais vēstnieks pastāvīgi rezidē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648472866192/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=x9N3Geux3BQ&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde