S.Āboltiņa: veiksmīgai prezidentūrai būtiska efektīva sadarbība starp Saeimu un Eiropas Parlamentu

(02.10.2014.)

„Latvijai kļūstot par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē, īpaša nozīme būs konstruktīvai un efektīvai sadarbībai starp Saeimu un Eiropas Parlamentu. Esmu gandarīta, ka jau patlaban mūs vieno veiksmīgs dialogs gan politiskā, gan administratīvā līmenī.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 2.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Eiropas Parlamenta (EP) Direktorāta attiecībām ar nacionālajiem parlamentiem direktori Kristīni Veržē (Christine Verger). Tikšanās reizē piedalījās arī EP Direktorāta attiecībām ar nacionālajiem parlamentiem Institucionālās sadarbības departamenta vadītājs Francisko Gomess Martoss (Francisco Gomez Martos).

Saeimas priekšsēdētāja sarunā informēja, ka Latvijas prezidentūras prioritātes ir konkurētspēja un izaugsme, digitālais potenciāls, kā arī Eiropas Savienības (ES) loma globālajā arēnā, un uzsvēra – tās atspoguļo Eiropas Komisijas (EK) jau iepriekš izvirzītās ES stratēģiskās prioritātes. Vienlaikus S.Āboltiņa atzīmēja, ka Latvijas prezidentūras darbs būs atkarīgs no Itālijas prezidentūras progresa, Eiropas Padomes dotajiem mandātiem, kā arī jaunās EK darba programmas.

Pārrunājot gaidāmās Latvijas prezidentūras parlamentāro dimensiju, Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka mūsu valsts parlaments plāno organizēt piecas starpparlamentāras sanāksmes Rīgā un sadarbībā ar EP Fiskālā līguma 13.panta konferenci Briselē.

„Prezidentūras laikā mūsu valsts īpaši izcels Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 25.gadadienu, kuru svinēsim nākamā gada 4.maijā. Tādējādi vēlamies Eiropai atgādināt mūsu vēsturi un parādīt Latvijas kā neatkarīgas valsts ceturtdaļgadsimtā paveikto,” sarunā uzsvēra S.Āboltiņa. Vienlaikus viņa informēja, ka Saeima nākamā gada maijā EP plāno organizēt fotogrāfiju izstādi, kurā būs attēloti Latvijas neatkarības gadu spilgtākie notikumi un tādējādi mūsu valsts stāsts tiks izstāstīts citām Eiropas valstīm. Tāpat Latvijas parlaments plāno EP dāvināt modernās mākslas darbu, tā papildinot EP modernās mākslas kolekciju, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Noslēgumā S.Āboltiņa pateicās EP par atbalstu Latvijas, tostarp Saeimas, pārstāvjiem EP mītnes vietā Briselē.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā