Saeimas priekšsēdētāja Helsinkos tiekas ar Somijas ārlietu ministru

(17.06.2014.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa oficiālajā vizītē Somijā otrdien,17.jūnijā, tikās ar Somijas ārlietu ministru Erki Tuomioju (Erkki Tuomioja), uzsverot abu valstu labās un dinamiskās divpusējās attiecības, kā arī izteica pateicību par Somijas atbalstu saistībā ar gaidāmo Latvijas prezidentūru.

S.Āboltiņa sacīja, ka Latvija patlaban rūpīgi gatavojas savai pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, kas notiks 2015.gada pirmajā pusē un būs viens no valstiski svarīgākajiem izaicinājumiem tuvākajā perspektīvā. Saeimas priekšsēdētāja Somijas ārlietu ministram pateicās par sniegto atbalstu veiksmīgākai mūsu valsts prezidentūras norisei, ko apliecina fakts, ka prezidentūras laikā ar Baltijas jūras stratēģijas jautājumiem mūsu Ārlietu ministrijā strādās augsta līmeņa Somijas eksperte. Arī Somija savas prezidentūras laikā 2020.gadā var rēķināties ar Latvijas atbalstu, vēlreiz apliecinot abu valstu ciešo sadarbību, teica S.Āboltiņa.

Runājot par prezidentūras praktiskajiem darbiem, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka pašlaik turpinās darbs pie prezidentūras trio programmas saskaņošanas, sešu mēnešu programmas izstrādes un prioritāšu noteikšanas. Arī Latvijas parlaments prezidentūrai apstiprinājis starpparlamentārās sanāksmes, kas pulcēs simtiem dalībnieku gan Rīgā, gan Briselē.

„Latvija noteikusi mūsu prezidentūrai trīs prioritāros virzienus – tie ir Eiropas Savienības globālās lomas stiprināšana, veicinot labklājību un drošību kaimiņu reģionos, konkurētspējas un vienotā tirgus stiprināšana, kā arī Eiropas Savienības digitālās ekonomikas veicināšana. Tāpat vieni no galvenajiem jautājumiem Latvijas prezidentūras laikā būs Austrumu partnerība un Centrālā Āzija, tādēļ prezidentūras laikā rīkosim Austrumu partnerības samitu un Āzijas un Eiropas valstu izglītības ministru tikšanos,” informēja S.Āboltiņa.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka jaunievēlētajām Ukrainas amatpersonām nepieciešams pēc iespējas lielāks starptautiskās sabiedrības atbalsts, lai valstī atjaunotu mieru un stabilitāti un īstenotu nepieciešamās reformas. „Pēc iespējas agrāka Eiropas Savienības Asociācijas līguma atlikušo daļu parakstīšana ar Ukrainu ir solis ceļā uz šīs valsts ekonomikas stabilizēšanu un attīstību kopumā,” sacīja S.Āboltiņa, norādot uz Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) jau pausto atbalstu Ukrainai reformu īstenošanā un nosodot Krievijas militāro agresiju. Saeimas priekšsēdētāja informēja Somijas ārlietu ministru par plānoto Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātu vizīti Ukrainā šī gada jūlijā, tādējādi atkārtoti apliecinot parlamentāriešu atbalstu.

S.Āboltiņa no 16. līdz 18.jūnijam uzturas oficiālā vizītē Somijā. Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja tiekas arī ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Ēro Heineluomu (Eero Heinäluoma), kā arī apmeklē Ziemeļu Investīciju banku, Somijas energouznēņēmumu „Fortum” un Latvijas vēstniecību Somijā.

Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un deputātu grupas sadarbībai ar Somijas parlamentu vadītājs Arvils Ašeradens.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem