Saeimas priekšsēdētāja apmeklē Pekinas Svešvalodu Universitāti un vadošo Ķīnas IT uzņēmumu

(26.05.2014.)

„Katrai tautai sava valoda ir liela bagātība un svētums, tāpēc esmu gandarīta par Pekinas Svešvalodu Universitātes atvērtību un ieinteresētību latviešu valodas apmācībā. Latviešu valoda ir mūsu valsts nacionālais lepnums, ko mēs spējām nosargāt cauri smagajiem okupācijas gadiem, tādēļ šodien izjūtu īpašu prieku par ikvienu šīs universitātes studentu, kam ir interese par mūsu valsti, kultūru un valodu.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, pirmdien, 26.maijā, oficiālās vizītes Ķīnā ietvaros apmeklējot Pekinas Svešvalodu Universitāti, kur tikās ar tās rektoru un ķīniešu studentiem, kuri apgūst latviešu valodu.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šodien latviešu valodu var apgūt vairāk kā 20 universitātēs Eiropā, un pauda gandarījumu, ka to iespējams izdarīt arī vienā no izcilākajām svešvalodu universitātēm Ķīnā. Viņa atzinīgi novērtēja, ka arī Latvijā pieaug interese par iespēju studēt ķīniešu valodu, jo valodu prasme ne tikai nodrošina dziļus un ilgtspējīgus biznesa kontaktus, bet arī stiprina abpusēju uzticību un ļauj iepazīt citu valstu kultūru.

Tieši izglītības jomā ir liels potenciāls stiprināt sadarbības saites un paplašināt savstarpējos kontaktus, teica S.Āboltiņa, vienlaikus paužot cerību, ka šīs universitātes latviešu valodas studentiem interese par Latviju būs noturīga un jau tuvākajā nākotnē tieši viņi būs tie, kas stiprinās Latvijas un Ķīnas savstarpējās saites visdažādākajās jomās. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka universitātes studenti ir laipni gaidīti pie mums Latvijā, lai savu tālāko studiju ceļu turpinātu mūsu valstī.

Pārrunājot Latvijas un Ķīnas sadarbību augstākās izglītības jomā, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, lai arī abu valstu sadarbība šajā jomā pagaidām ir salīdzinoši neliela, tomēr ir ļoti svarīgi atrast vairāk sadarbības partneru.
Ķīniešu studenti Saeimas deputātiem uzdeva jautājumus par Latvijas kultūru un tradīcijām, tostarp par tautas līdzdalības akciju „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”, kas bija centrālais Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikums. Tās laikā tūkstošiem cilvēki no rokas rokā nodeva grāmatas no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno.

Noslēgumā S.Āboltiņa Pekinas Svešvalodu Universitātei uzdāvināja jaunizdoto grāmatu „Latviešu valodas gramatika”, kurā apkopoti latviešu valodnieku pēdējā piecdesmitgadē veikto pētījumu rezultāti.
Pekinas Svešvalodu Universitātes apmeklējuma laikā Saeimas priekšsēdētāja arī atklāja latviešu fotomākslinieku Inta Kalniņa, Valdas Kalniņas un Toma Kalniņa fotoizstādi „Atklāj Latviju no jauna!”.

Latvijas delegācija apmeklēja arī Ķīnas vadošo informācijas tehnoloģiju uzņēmumu Huawei un tikšanās laikā vienojās, ka tas būs pārstāvēts augstā līmenī šī gada jūnijā Latvijā plānotajā konferencē par transporta, loģistikas un tirdzniecības jautājumiem „Savienojot Āziju un Eiropu”. Konferences mērķis ir transporta komunikāciju sadarbības attīstība starp Latviju, Eiropas Savienību un Ķīnu.

Tāpat S.Āboltiņa ar uzņēmuma Huawei pārstāvjiem pārrunāja sadarbības iespējas pētniecības attīstības jautājumos, lai jau tuvākā gada laikā kopā ar kādu no Latvijas universitātēm tiktu izveidota pētniecības laboratorija.
Saeimas priekšsēdētāja no 24. līdz 31.maijam uzturas oficiālā vizītē Ķīnā. Tās laikā S.Āboltiņai plānotas tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas Nacionālā Tautas kongresa priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang), Ministru prezidentu Li Kecjanu (Li KeQiang), Ķīnas Vicepremjeru Vanu Janu (Wang Yang), kā arī Šansī provinces tautas kongresa vadītāju. Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja kopā ar Ķīnas vicepremjeru atklās šī gada Ķīnas Starptautisko pakalpojumu tirgus izstādi.

Vizītes laikā S.Āboltiņa tikās ar latviešu diasporas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju Latvijas likumdevēja darbā un sociālekonomisko situāciju.

S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā