Saeimas priekšsēdētāja Moldovas NVO: tuvinoties Eiropas vērtībām, liela loma ir sabiedrības iesaistei

(13.05.2014.)

“Stipras demokrātijas pamatā ir spēcīga pilsoniskā sabiedrība. Moldovai tuvinoties Eiropas vērtībām, liela loma ir arī tās nevalstiskajām organizācijām, veicinot iedzīvotāju iesaisti un līdzdalību sabiedrībai svarīgu lēmumu pieņemšanā. Tādēļ būtiski Eiropas Savienības dalībvalstu uzkrāto pieredzi un zināšanas gan no valstu augstākajām amatpersonām, gan Eiropas Savienības dalībvalstu partnerorganizācijām nepastarpināti nodot tieši nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra darba vizītes laikā Moldovā, otrdien, 13.maijā, piedaloties apaļā galda diskusijā ar Moldovas nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem. S.Āboltiņa Moldovā uzturas kopā ar citiem Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) nacionālo parlamentu vadītājiem, kur NB8 spīkeri devušies pēc Latvijas parlamenta priekšsēdētājas iniciatīvas.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka arī Latvijas ceļā uz pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), nozīmīga loma bija organizācijām, kas apvieno dažādas sabiedrības interešu grupas, tostarp studentus, pedagogus, lauksaimniekus, pensionārus, un kuras aizvien ir nozīmīgs sadarbības partneris. Tā kā integrācijas procesā svarīga ir sabiedrības informēšana un iesaiste, NVO pašorganizējās un rīkoja plašas publiskas debates gan masu medijos, gan tiekoties ar iedzīvotājiem visā Latvijā.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Latvija šī mēneša sākumā atzīmēja desmit gadus kopš mūsu valsts dalības ES. Viņa uzsvēra, ka tas ir ne tikai skaidrs apliecinājums Latvijas piederībai Eiropas valstu saimei, bet devis arī virkni praktisku un finansiālu ieguvumu.

“Latvijas ekonomikā ir ieguldīti vairāk nekā 7,4 miljardi eiro un Latvijas iekšzemes kopprodukts aizvadītajā desmitgadē ir pieaudzis divarpus reizes. Aizvadītajā desmitgadē Latvijas zinātnē ir ieguldīti 60 miljoni eiro un atjaunoti simtiem kilometri autoceļu. Mūsu valsts attīstība ekonomikā un polistiskajā līmenī ir bijusi tik strauja, pateicoties dalībai Eiropas Savienībā,”  Latvijas ieguvumus nevalstisko organizāciju pārstāvjiem akcentēja S.Āboltiņa.

Sarunā ar NVO pārstāvjiem Saeimas priekšsēdētāja dalījās Latvijas parlamenta sadarbības pieredzē, akcentējot gan Saeimas komisiju un nevalstisko organizāciju ciešo partnerību ikdienā diskutējot par likumprojektiem, gan arī nu jau par tradīciju kļuvušo Saeimas un nevalstisko organizāciju forumu, kurā tiek izvērtēti līdzšinējās sadarbības rezultāti un noteikta turpmākās sadarbības programma. S.Āboltiņa informēja, ka šī gada foruma „Iesaistīšanās. Ilgtspēja. Inovācijas” ietvaros paredzēts diskutēt par NVO darbību un pilsonisko dialogu no vietējā līdz Eiropas līmenim.

Vienlaikus S.Āboltiņa sacīja, ka arī Latvijā aug paaudze, kuras pilsoniskā apziņa tikai veidojas, tāpēc Saeima dod iespēju arī jauniešiem gūt reālu pieredzi līdzdalības demokrātijas īstenošanā, proti, Latvijas parlamentā šogad jau ceturto gadu pēc kārtas projekta Jauniešu Saeima ietvaros tikās 100 jaunieši no visas Latvijas, lai diskutētu par sev un valstij nozīmīgiem jautājumiem. Tāpat parlaments īsteno īpašu skolu programmu, kura jauniešiem ļauj iepazīties ar parlamenta darbu un noskaidrot, kā likumdošana ietekmē viņu dzīvi un kā viņi var ietekmēt Saeimas darbu.

S.Āboltiņa no 12. līdz 14.maijam kopā ar citiem NB8 valstu nacionālo parlamentu vadītājiem darba vizītē uzturas Moldovā, kur NB8 valstu spīkeri devušies pēc Latvijas parlamenta priekšsēdētājas iniciatīvas. Vizītes laikā S.Āboltiņa tiekas ar Moldovas prezidentu Nikolaji Timofti (Nicolae Timofti), Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Liljanu Palihoviči (Liliana Palihovici) un Moldovas Ministru prezidentu Jurji Ljanku (Iurie Leanca).

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde