Andrejs Klementjevs Saeimas namā tiekas ar jauno Botsvānas vēstnieku

(15.04.2014.)
VideoGalerija

„Latvijas diplomātijas vēsturē ir atvērta vēl viena jauna lappuse, jo savu kadenci mūsu valstī sāk pirmais Botsvānas vēstnieks Latvijā.” To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, otrdien, 15.aprīlī, Saeimas namā tiekoties ar Botsvānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Lameku Nthekelu (Lameck Nthekela), kurš Saeimas namā bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunāts abu valstu divpusējās sadarbības attīstības potenciāls.

Botsvāna ir viens no Āfrikas veiksmes stāstiem, jo kopš neatkarības atgūšanas pirms vairāk nekā 40 gadiem valsts attīstība balstās uz tādām vērtībām kā miers, labklājība un tās ļaudis. Un, lai arī Latvija un Botsvāna atrodas ģeogrāfiski tālu, abas valstis vieno virkne kopīgu iezīmju – kristīgās vērtības, Latvija un Botsvāna ir parlamentāras republikas un abu valstu parlamentu priekšsēdētājas ir sievietes, vēstniekam sacīja A.Klementjevs. Arī L.Nthekels sarunā akcentēja Latviju un Bostvānu vienojošo – abas ir ģeogrāfiski nelielas, skaistas un demokrātiskas valstis, kas īsteno labu pārvaldību. Puses bija vienisprātis, ka kopīgās iezīmes ir labs pamats kontaktu stiprināšanai starp abām tautām.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs sacīja, ka arī māksla un citas kultūras vērtības var kalpot par pamatu divpusējo attiecību, tostarp diplomātisko un politisko kontaktu stiprināšanai, un vienlaikus informēja vēstnieku, ka šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Vēstnieks piebilda, ka Rīga ir arī tradīciju pilsēta, jo Latvijas galvaspilsētā dzīvo un savu kultūru un tradīcijas kopj dažādu tautu ļaudis. Tāpat A.Klementjevs sacīja, ka nākamgad Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus, un aicināja vēstnieku izmantot iespēju šo nozīmīgo notikumu laikā dziļāk iepazīt mūsu valsti.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājas biedrs pauda gandarījumu par aprīļa sākumā veiksmīgi noritējušo Eiropas Savienības un Āfrikas samitu, kas apliecina Eiropas Savienības vēlmi veidot ciešākas attiecības ar Āfrikas valstīm.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, puses bija vienisprātis par tās neizmantoto potenciālu. Vēstnieks uzsvēra, ka ceļš uz abu valstu sadarbības ekonomikā aktivizēšanu ir mērojams, tiekoties abu valstu uzņēmējiem, meklējot sadarbības iespējas un iepazīstot otras valsts tirgu. A.Klementjevs kā Latvijas konkurētspējīgās priekšrocības minēja izglītību, īpaši medicīnas jomā, un pieredzi tranzītbiznesa jomā. Savukārt vēstnieks teica, ka Botsvāna specializējas derīgo izrakteņu ieguvē un jo īpaši ir ieinteresēta iepazīties ar Latvijas uzkrāto pieredzi informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, kurai ir būtiska nozīme dažādās dzīves sfērās, tajā skaitā medicīnā, kā arī derīgo izrakteņu ieguvē.

L.Nthekels pastāvīgi rezidē Zviedrijas Karalistes galvaspilsētā Stokholmā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157643991923933/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=aD_n3AGJ3Vo&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde