S.Āboltiņa ar Itālijas parlamenta spīkeri vienojas par sadarbību ES prezidentūras laikā

(16.12.2013.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa oficiālās vizītes Itālijā ietvaros pirmdien, 16.decembrī, tikās ar Itālijas parlamenta Deputātu palātas prezidenti Lauru Boldrini (Laura Boldrini) un aicināja kopīgi izstrādāt parlamentu vienošanos par sadarbību prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē trio ietvaros. Itālijas, Latvijas un Luksemburgas prezidentūras trio ilgs no 2014.gada vidus līdz 2015.gada beigām.

Parlamentu vadītājas vienojās, ka deklarāciju varētu parakstīt ES nacionālo parlamentu spīkeru tikšanās laikā, kas Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notiks nākamā gada 6. līdz 8.aprīlī.

Informējot Itālijas parlamenta Deputātu palātas prezidenti par Latvijas gatavošanos savas pirmās prezidentūras pienākumu veikšanai, Saeimas priekšsēdētāja apliecināja – mūsu valsts jau šobrīd rūpīgi strādā, gan diskutējot par prezidentūras ES Padomē prioritātēm, gan arī stiprinot administratīvo kapacitāti, lai veiksmīgi veiktu šo atbildīgo uzdevumu.

Sarunā S.Āboltiņa apliecināja Latvijas ieinteresētību stiprināt arī abu valstu parlamentāro sadarbību, tostarp Latvijas un Itālijas parlamentu nozaru komisiju līmenī, un uzsvēra, ka tieši trio prezidentūra tam ir lieliski piemērots laiks.

Pārrunājot ES prezidentūras jautājumus, Saeimas priekšsēdētāja sacīja Itālijas kolēģei, ka viena no Latvijas prioritātēm, pildot prezidējošās valsts pienākumus 2015.gada 1.pusē, būs Austrumu partnerība, un mūsu valsts prezidentūras laikā plāno rīkot arī Austrumu partnerības samitu. Tāpat S.Āboltiņa informēja L.Boldrini, ka, apliecinot atbalstu Moldovas eiriontegrācijas centieniem, nākamgad šo valsti pēc viņas iniciatīvas plāno apmeklēt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentārieši.

S.Āboltiņa un L.Boldrini kā nacionālo parlamentu priekšsēdētājas pārrunāja arī sievietes lomu politikā, īpaši akcentējot sieviešu pārstāvniecības nozīmi parlamentos. Abas spīkeres bija vienisprātis, - ņemot vērā, ka pasaulē parlamentu priekšsēdētāju amatā šobrīd ir 38 sievietes, ir jāstiprina sadarbības tīkls starp parlamentu vadītājām-sievietēm. Tāpat Latvijas un Itālijas parlamentu priekšsēdētājas bija vienisprātis, ka viens no veiksmīgiem formātiem sieviešu-parlamentāriešu sadarbībai ir ikgadējā Vispasaules sieviešu parlamentu priekšsēdētāju konference, kuru organizē Starpparlamentu savienība.

L.Boldrini uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju piedalīties nākamgad martā Romā plānotajā konferencē, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar ES nākotni un izaugsmes iespējām.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 15. līdz 18.decembrim oficiālā vizītē apmeklē Itāliju, kur tiekas ar Deputātu palātas prezidenti Lauru Boldrini (Laura Boldrini) un Itālijas parlamenta Senāta prezidentu Pietro Grasso (Pietro Grasso). Savukārt Vatikāna apmeklējuma laikā S.Āboltiņa tiekas ar Viņa Svētību pāvestu Francisku un Vatikāna Radio ģenerāldirektoru tēvu Lombardi.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638730034676/


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem