Āboltiņa: Uzbekistāna ir Latvijas nozīmīgākais partneris Centrālāzijā

(17.10.2013.)
VideoGalerija

„Uzbekistāna ir Latvijas svarīgākais sadarbības partneris Centrālāzijas reģionā. To apliecina ne vien aktīvs politiskais dialogs, bet arī regulāra vizīšu apmaiņa,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien, 17.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Uzbekistānas Republikas prezidentu Islamu Karimovu (Islam Karimov).

Aizvadītajos divdesmit gados abu valstu divpusējās attiecības ir sasniegušas vērā ņemamu sadarbības līmeni, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka Latvija augstu vērtē Uzbekistānas nozīmīgo lomu reģionā, kura sevi pierādījusi kā atbildīgu starptautisku sabiedroto un drošības garantu Centrālāzijā.

Sarunā S.Āboltiņa Latvijas un Uzbekistānas parlamentāro sadarbību raksturoja kā aktīvu un akcentēja, ka ciešas valstu parlamentārās attiecības veicina arī sadarbību ekonomikā – pagājušajā gadā vizītē Uzbekistānā viesojās Saeimas priekšsēdētājas biedra Andreja Klementjeva vadīta parlamentāriešu un uzņēmēju delegācija. Vienlaikus S.Āboltiņa apliecināja Saeimas kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts parlamenta gatavību dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas un demokrātijas stiprināšanas pieredzē.

Tikšanās laikā pārrunājot sadarbību ekonomikā, S.Āboltiņa pauda gandarījumu par Latvijas un Uzbekistānas tirdzniecības un investīciju apjoma pieaugumu. Tāpat puses pārrunāja perspektīvas sadarbības jomas, tostarp tūrismu.

Abas puses apliecināja gatavību pilnveidot sadarbību izglītības nozarē. „Esam patiesi gandarīti par lielo Uzbekistānas studentu skaitu Latvijas augstākās izglītības iestādēs – jau šobrīd Uzbekistānas studenti ieņem piekto vietu, vērtējot ārvalstu studentu skaitu mūsu valstī,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus S.Āboltiņa akcentēja, ka Latvija studentiem no Uzbekistānas piedāvā iegūt ES līmeņa izglītību, tostarp tādās jomās kā medicīna, transports un finanses.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja informēja I.Karimovu, ka Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi. 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, teica S.Āboltiņa un aicināja Uzbekistānas iedzīvotājus apmeklēt Latviju šajā laikā. Savukārt 2015.gadā Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts pienākumus ES Padomē. Viena no mūsu valsts ārpolitikas prioritātēm prezidentūras laikā būs attiecību veicināšana ar Centrālāzijas reģiona valstīm, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot cerību, ka arī Uzbekistāna šajās attiecībās ieņems būtisku lomu kā stabilākā reģiona valsts.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157636653930503/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=y7MpZmG_ZE0&feature=c4-overview&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ

Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”