Solvita Āboltiņa Zviedrijas vēstniekam pateicas par ieguldījumu abu valstu attiecībās

(11.06.2013.)

Latvija un Zviedrija ir ciešas partneres, un abas valstis vieno labas un intensīvas divpusējās attiecības visos līmeņos. Būtisks progress abu valstu attiecībās panākts arī pēdējos piecos gados, un lielā mērā tas panāks, pateicoties aktīvajam Zviedrijas vēstnieka darbam. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 11.jūnijā, Saeimas namā tiekoties ar Zviedrijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Matu Stafansonu (Mats Staffansson). Vēstnieks bija ieradies atvadu vizītē.

„Jūsu kadences laikā kopā esam pieredzējuši mūsu valstij būtiskus brīžus – no dziļas ekonomiskās un finanšu krīzes līdz šī brīža izaugsmei, kad esam straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā. Kopā esam atzīmējuši Latvijai nozīmīgas gadadienas – valsts neatkarības 90.gadadienu un valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas 20.gadadienu. Simboliski un praktiski ir svarīgi, ka šos notikumus svinējām kopā, tādējādi demonstrējot reģiona spēku”, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Neskatoties uz pirms pieciem gadiem valdošo pesimismu par Latvijas izredzēm Zviedrija bija viena no tām valstīm, kas ticēja mūsu valsts spējai pārvarēt dziļo krīzi, uzsvēra M.Stafansons, pauzdams atzinību par būtisko progresu, ko Latvijas valstij ir izdevies panākt ar veiksmīgu politisko vadību un sabiedrības izpratni. Apliecinājums Latvijas spējām ir nesen saņemtais uzaicinājums uzsākt pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) un pozitīvais Eiropas Savienības Konverģences ziņojums, kas ir būtisks solis uz pievienošanos eirozonai 2014.gadā, norādīja vēstnieks.     

S.Āboltiņa sarunā akcentēja politiskās un praktiskās sadarbības nozīmi starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm (NB8). Tieši pēdējos gados šī sadarbība demonstrējusi pozitīvu dinamiku, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un apliecināja Latvijas interesi šo dialogu turpināt, tostarp parlamentārā līmenī.

Pārrunājot Latvijas un Zviedrijas divpusējo sadarbību, S.Āboltiņa akcentēja abu valstu aktīvo parlamentāro dialogu, uzsverot, ka labs pamats tam ir gan deputātu sadarbības grupa, gan parlamentu priekšsēdētāju draudzīgās attiecības. „Pēc ievēlēšanas Saeimas priekšsēdētājas amatā pirmoreiz viena no manām pirmajām vizītēm bija tieši uz Zviedriju. Ar Zviedrijas parlamenta spīkeru regulāri tiekamies starptautiskās konferencēs, turklāt jau par tradīciju ir kļuvušas Zviedrijas parlamenta priekšsēdētāja rīkotās NB8 brokastis,” sacīja S.Āboltiņa.

Zviedrija tradicionāli ir Latvijas nozīmīgāko ekonomiskās sadarbības partneru vidū. Zviedrijas uzņēmumi ir veikuši lielākās tiešās investīcijas Latvijas ekonomikā, un sadarbībai ir liels potenciāls arī nākotnē gan apjoma, gan pievienotās vērtības ziņā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Tikšanās laikā S.Āboltiņa pateicās Zviedrijai arī par sniegto atbalstu Latvijas ceļam uz dalību OECD.

Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam akcentēja arī Latvijas un Zviedrijas sadarbību starp pilsētām. Rīga un Umea 2014.gadā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētām, roku rokā stiprinot abu pilsētu kultūras saites un ekonomikas aktivitātes.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634067515294/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā