Jaunā Apvienotās Karalistes vēstniece sveic Latviju ar uzaicinājumu uzsākt pievienošanās sarunas OECD

(30.05.2013.)

Akreditācijas vizītes ietvaros, apmeklējot Saeimu, jaunā Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Sāra Koulija (Sarah Cowley) apsveica Latviju ar uzaicinājumu uzsākt pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ar gandarījumu atzina, ka tieši šodien Latvija ir saņēmusi pozitīvu ziņu no Parīzes, kur OECD Ministru padome lēma par šīs organizācijas paplašināšanos.

S.Āboltiņa pateicās Apvienotajai Karalistei par līdzšinējo atbalstu Latvijas virzībā uz OECD, savukārt jaunā vēstniece apliecināja, ka mūsu valsts ar Apvienotās Karalistes atbalstu var rēķināties arī turpmāk.

Pārrunājot abu valstu divpusējās attiecības, S.Āboltiņa sacīja, ka tās attīstās veiksmīgi visos līmeņos, un uzsvēra – arī vēsturiski Apvienotā Karaliste ir bijusi nozīmīgs Latvijas partneris. „Tieši Lielbritānija bija pirmā valsts, kas atzina Latvijas neatkarību 1918.gada 11.novembrī – nedēļu pirms neatkarība tika pasludināta faktiski. Ievērojams skaits britu karavīru zaudēja dzīvību 1919.gadā, kad mēs cīnījāmies par savas valsts neatkarību,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot abu valstu parlamentāro sadarbību, S.Āboltiņa apliecināja, ka mūsu valsts vēlas stiprināt saites starp abu valstu parlamentiem, un atzīmēja, ka šogad Latviju vizītē apmeklēja Lielbritānijas Ministru Prezidents, pagājušā gadā Latvijā viesojās Apvienotās Karalistes parlamentāriešu delegācija, savukārt 2006.gadā mūsu valstī uzturējās Viņas Majestāte Karaliene Elizabete II. Nesen kolēģus Londonā vizītē apmeklēja Saeimā izveidotās deputātu grupas sadarbībai ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentāriešiem delegācija, sacīja S.Āboltiņa.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja akcentēja draudzīgās attiecības ar Lielbritānijas parlamenta Lordu palātas priekšsēdētāju un aicināja viņu oficiālā vizītē apmeklēt Latviju, atzīmējot, ka Apvienotās Karalistes parlamenta priekšsēdētājs pēdējo reizi vizītē mūsu valstī viesojies vairāk nekā pirms desmit gadiem.

Sarunas noslēgumā S.Āboltiņa informēja, ka vēstnieces kadences laikā Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi. Viens no Latvijas stratēģiskajiem mērķiem ir vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešana 2014.gada 1.janvārī, un jau šovasar Latvija cer saņemt pozitīvas rekomendācijas no Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka Latvija ir izpildījusi visus Māstrihtas kritērijus jau kopš 2012.gada septembra.

S.Āboltiņa arī sacīja, ka nākamgad Rīga pirmo reizi kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, savukārt 2015.gadā Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633807103267/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=tJhZ4tKhauw
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā