Lībiņa-Egnere Saeimā sveic jauno Austrālijas vēstnieku

(12.03.2013.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere otrdien, 12.martā, Saeimas namā tikās ar Austrālijas Savienības ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Džeraldu Brūsu Tomsonu (Gerald Bruce Thomson), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viesi Saeimā, I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Latviju un Austrāliju vieno ne tikai draudzīgas attiecības, bet arī lielais Austrālijā dzīvojošo latviešu skaits – aptuveni 20 tūkstoši cilvēku. Austrālijas vēstnieks sacīja, ka ievērojamā latviešu diaspora Austrālijā var kalpot par pamatu abu valstu sadarbībai arī nākotnē.

I.Lībiņa-Egnere sarunā ar vēstnieku uzsvēra, ka viena no aktuālajām Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir mūsu valsts pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). Latvija ir gatava pēc iespējas īsākā laikā īstenot šo mērķi, un mēs ceram arī uz Austrālijas atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā, vēstniekam sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas un Austrālijas divpusējā sadarbība. I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka abas valstis ir izpildījušas visus priekšnosacījumus divpusējās sadarbības padziļināšanai un intensificēšanai gan politikā un ekonomikā, gan kultūrā un izglītībā, tomēr joprojām ir liels neizmantots potenciāls sadarbībai tūrismā un kontaktu veicināšanā starp abu valstu iedzīvotājiem.

Latvija kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ var būt labs sadarbības partneris uzņēmējiem no Austrālijas un kalpot kā tilts uz ES, Krievijas un NVS tirgiem, norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Savukārt vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas paveikto, pārvarot ekonomisko un finanšu krīzi.

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu parlamentārā sadarbība. I.Lībiņa-Egnere informēja vēstnieku, ka Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Austrālijas parlamentu un tajā darbojas piektā daļa Latvijas parlamentāriešu.

I.Lībiņa-Egnere arī informēja, ka 2015.gadā Latvija pirmo reizi kļūs par prezidējošo valsti ES Padomē, savukārt 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsētu un piedāvās vērienīgu kultūras programmu. Austrālijas vēstnieks izteica interesi apmeklēt ne vien Rīgu kā kultūras galvaspilsētu nākamgad, bet arī Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkus, kas notiks šajā vasarā.

Dž.B.Tomsons ir karjeras diplomāts, kurš savas valsts ārlietu dienestā strādā kopš 1994.gada. Šobrīd Dž.B.Tomsons ir arī Austrālijas vēstnieks Zviedrijā, Igaunijā un Somijā. Vēstnieks pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokhomā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632975266973/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=N5lbAkA7z1A
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”