A.Klementjevs: Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības raksturo stabilitāte

(19.12.2012.)

„Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības ir stabilas un ar labu potenciālu nākotnē. Un abu valstu sadarbību raksturo aktīvs politiskais dialogs un lieliska sadarbība izglītībā un kultūrā.” To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, trešdien, 19.decembrī, Saeimas namā tiekoties ar Ķīnas Tautas politisko konsultāciju padomes Nacionālās komitejas priekšsēdētāja vietnieku Ličeņu Bai (Lichen Bai).

„Latvijas un Ķīnas divpusējo attiecību neatņemama sastāvdaļa ir parlamentārā sadarbība, un arī Saeimas Ārlietu komisijas deputātu vizīte Ķīnā šī gada novembrī ir tam lielisks apliecinājums,” uzsvēra A.Klementjevs. Tāpat labs pamats abu valstu sadarbībai parlamentārā līmenī ir Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentu, atzīmēja Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnas parlamentu vadītājs Sergejs Potapkins. Puses bija vienisprātis, abu valstu politisko sadarbību raksturo intensīvs dialogs, ko apliecina augsta līmeņa vizīšu apmaiņa.

Tikšanās laikā pārrunāta arī sadarbība ekonomikā. Puses bija vienisprātis, ka iepriekšējā mēnesī Rīgā notikušais Ķīnas uzņēmējdarbības forums bija lieliska iespēja uzņēmējiem no Latvijas un Ķīnas dibināt kontaktus. S.Potapkins pauda, ka Latvija izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ var kalpot kā tilts uz Eiropas Savienības, Krievijas un NVS tirgiem, un aicināja Ķīnu izmantot mūsu valsts priekšrocības tranzītbiznesa jomā.

Puses bija vienisprātis, ka abu valstu sadarbības potenciālu ekonomikā apliecina arī šī gada aprīlī 16 Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu, tostarp Latvijas, un Ķīnas vienošanās par ekonomiskās sadarbības veicināšanu, prioritāros sadarbības virzienus definējot 12 punktu programmā. Tās īstenošanai Ķīnas puse plānojusi atvēlēt desmit miljardus dolāru, apliecināja L.Bai un atzīmēja, ka programma ietver arī tādas sadarbības prioritātes, kurās konkurētspējīga ir arī Latvija.

Arī Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnu vadītāja vietnieks Ojārs Kalniņš atzīmēja, ka Ķīnas loma pasaules ekonomikā un politikā aizvien pieaug, un, lai arī Latviju un Ķīnu šķir liels ģeogrāfiskais attālums, abām valstīm ir labs potenciāls sadarboties politiskā un ekonomiskā līmenī. Tāpat O.Kalniņš uzsvēra, ka arvien aktīvāk tiek runāts par jauno zīda ceļu no Ķīnas uz Turciju. Ja Ziemeļu transporta koridoru apvienoto ar jauno zīda ceļu, arī Latvijai būs liels potenciāls to izmantot preču pārvadāšanai, pauda O.Kalniņš. Arī Ķīnas puse apliecināja gatavību pievērst uzmanību Latvijas potenciālam jaunajā zīda ceļā, jo Latvija var kalpot kā tranzīta preču sadales centrs.

 

Video: https://www.saeima.lv/lv/galleries/video/1757
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt