Solvita Āboltiņa sarunā ar Indijas vēstnieci aicina veidot ciešāku ekonomisko sadarbību

(04.12.2012.)

„Pagājušajā gadā apritēja 20 gadi kopš Latvijas un Indijas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Abas valstis vieno veiksmīga sadarbība izglītībā un kultūrā, un nākotnē ir jāizmanto lielais potenciāls sadarbības stiprināšanai ekonomikā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 3.decembrī, tiekoties ar Indijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Banašri Bosi Harisoni (Banashri Bose Harrison), kura Saeimā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Latvijas un Indijas divpusējās attiecības ir labas un konstruktīvas, sveicot viesi Latvijas parlamentā, sacīja S.Āboltiņa. Savukārt vēstniece pauda gandarījumu par akreditāciju darbam Latvijā un uzsvēra, ka kadences laikā Latvijā galvenā darba prioritāte būs abu valstu ekonomisko saišu stiprināšana.

„Pēc Indijas parlamenta priekšsēdētājas ielūguma šī gada oktobrī piedalījos Septītajā pasaules parlamentu līderu – sieviešu konferencē, kurā diskutējām par sievietes lomu politikā un sabiedrībā kopumā. Savukārt ar Indijas parlamenta priekšsēdētāju pārrunājām arī abu valstu divpusējās attiecības,” vēstnieci informēja S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja norādīja uz Latvijas un Indijas parlamentārās sadarbības veicināšanu, uzsverot, ka sadarbībai ir ielikti labi pamati, jo abos parlamentos ir izveidotas deputātu sadarbības grupas. Arī vēstniece apliecināja, ka Indija augstu vērtē sadarbību parlamentārā līmenī. S.Āboltiņa pauda, ka lieliska un vēsturiska iespēja ciešāku parlamentāro attiecību veicināšanai būtu Indijas parlamenta priekšsēdētājas vizīte Latvijā, kas būtu pirmā tik augsta līmeņa Indijas amatpersonas vizīte mūsu valstī. Puses bija vienisprātis, uzsverot parlamentārās sadarbības nozīmi, jo parlaments pārstāv visu sabiedrību.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvijas un Indijas ekonomiskās attiecības pēdējos gados raksturo pozitīvas attīstības tendences, norādot, ka uzņēmēji no Latvijas aktīvi meklē jaunus eksporta tirgus, tostarp Āzijā. Tāpat S.Āboltiņa uzsvēra divpusējo līgumu nozīmi abu valstu attiecībās. „Latvija augstu vērtē nupat noslēgtās sarunas par konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanas noslēgšanu. Tas ir būtisks signāls abu valstu uzņēmējiem kontaktu stiprināšanai,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka Latvija izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ var būt labs sadarbības partneris uzņēmējiem no Indijas.

Informējot par situāciju Latvijas ekonomikā, S.Āboltiņa uzsvēra: „Latvija ir viena no valstīm, kuru globālā finanšu un ekonomiskā krīze skāra ļoti spēcīgi. Mēs esam piedzīvojuši sarežģītus taupības un finanšu ierobežojumu gadus, bet pašlaik ekonomikas pieauguma tempa jomā Latvija citu Eiropas Savienības dalībvalstu vidū izvirzījusies priekšgalā – mūsu valsts ekonomika aug jau astoņus ceturkšņus pēc kārtas.”

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra abu valstu sadarbības potenciālu izglītības jomā. „Studentiem no Indijas iespēja studēt mūsu valsts universitātēs ir pievilcīga. Dažas studiju jomas Indijas studentu vidū ir ļoti populāras, tostarp medicīna,” sacīja S.Āboltiņa.

„Latvija ir valsts, kas lepojas ar savu kultūras mantojumu un dinamisku kultūras dzīvi. Un mūsu valsts iedzīvotāji ir aktīvi citu kultūru izzināšanā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja un aicināja arī Indiju mūsu valsts iedzīvotājus plašāk iepazīstināt ar savas valsts kultūru, atzīmējot, ka 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Savukārt vēstniece apliecināja ieinteresētību šo iespēju izmantot.

Jaunā Indijas vēstniece pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. B.Bose Harisone ir karjeras diplomāte, kas iepriekš ieņēmusi dažādus amatus Indijas Ārlietu ministrijā un Indijas diplomātiskajās pārstāvniecībās, tostarp Francijā, Ungārijā, Dienvidāfrikā, Zviedrijā, kā arī Amerikas Savienotajās Valstīs.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632166156023/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=RRZora4NHco
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde