Āboltiņa sarunā ar Čehijas premjerministru: Latvijas un Čehijas ciešā sadarbība palīdz aizstāvēt valstu intereses sarunās par nākamo ES daudzgadu budžetu

(10.10.2012.)

Tādām līdzīgi domājošām valstīm kā Latvijai un Čehijai ir nepieciešams sadarboties un savstarpēji konsultēties, lai panāktu savu interešu aizstāvību tādos svarīgos jautājumos kā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžets. Latvija un Čehija ir izveidojušas ļoti labu sadarbību ES un NATO ietvaros, ko papildina daudzveidīgā abu valstu divpusējā sadarbība. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa apliecināja, trešdien, 10.oktobrī, tiekoties ar Čehijas Ministru prezidentu Petru Neču (Petr Nečas).

S.Āboltiņa sarunā uzsvēra divas galvenās Latvijas intereses jaunajā ES daudzgadu budžetā 2014.-2020.gadam – kohēzijas finansējuma saglabāšanu vismaz līdzšinējā apmērā un lauksaimniecības tiešmaksājumu nodrošināšanu vismaz astoņdesmit procentu apmērā no ES vidējā līmeņa. Čehijas premjerministrs pauda viedokli, ka kohēzijas politikas finansējumu nevajadzētu samazināt mazāk attīstītajiem Eiropas reģioniem un valstīm.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Čehijai par sniegto atbalstu Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā un akcentēja, ka tieši pašreiz Čehijas piloti NATO misijas ietvaros veic šīs funkcijas.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pateicās Čehijas Ministru prezidentam par līdz šim pausto atbalstu Latvijas dalībai OECD. „Mūsu valsts ir gatava kļūt par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti jau nākamajā OECD paplašināšanās vilnī. Latvija, pārvarot krīzi, un reformu īstenošanas procesā ir uzkrājusi pieredzi un sasniegusi ātru ekonomisko izaugsmi, tāpēc spējam sniegt ieguldījumu OECD darbā,” pauda S.Āboltiņa.

Pārrunājot abu valstu ekonomisko sadarbību, S.Āboltiņa pozitīvi novērtēja tirdzniecības kontaktu aktivizēšanos un savstarpējā tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu divdesmit procentu apmērā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Savukārt P.Nečs apliecināja Čehijas valdības ieinteresētību veidot vēl ciešākas tirdzniecības saites ar Latviju, kā arī pauda valdības atbalstu Čehijas uzņēmumu investīcijām Latvijas ekonomikā.

S.Āboltiņa 9. un 10.oktobrī pēc Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas Miroslavas Ņemcovas (Miroslava Němcová) ielūguma uzturas oficiālā vizītē Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kas ir atbildes vizīte 2011.gada aprīlī notikušajai Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas oficiālajai vizītei Latvijā.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī