Čehijas parlamenta spīkere S.Āboltiņai pauž atbalstu Latvijas mērķim kļūt par OECD dalībvalsti

(10.10.2012.)

Saeimas priekšsēdētaja Solvita Āboltiņa trešdien, 10.oktobrī, tiekoties ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju Miroslavu Ņemcovu (Miroslava Němcová), saņēma Čehijas atbalsta apliecinājumu Latvijas mērķim kļūt par OECD dalībvalsti.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā norādīja, ka Latvijas dienaskārtībā šobrīd nozīmīgs ir OECD paplašināšanās jautājums: „Viena no mūsu valsts ārpolitiskajām prioritātēm ir panākt Latvijas uzņemšanu OECD nākamajā paplašināšanās vilnī. Latvija ir gatava kļūt par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti, atbilstoši OECD izvirzītajiem kritērijiem un finansiālajām prasībām.” Saeimas priekšsēdētāja pauda Latvijas gatavību sniegt ieguldījumu OECD darbā, ņemot vērā mūsu valsts reformu īstenošanas procesā uzkrāto pieredzi un ātro ekonomisko izaugsmi.

„Parlamentārā sadarbība ir viens no Latvijas un Čehijas attiecību pamata pīlāriem, ko apliecina aktīvā sadarbība nozaru komisiju un deputātu grupu sadarbībai ar otras valsts parlamentu līmenī. Un kopīgu interešu aizstāvēšanai īpaši nozīmīgi tas būs jau tuvākajā nākotnē sarunās par jauno Eiropas Savienības daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Tāpat S.Āboltiņa sarunā uzsvēra, ka šajā gadā tika atzīmēta deviņdesmitā gadadiena kopš Latvijas un Čehijas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Saeimas priekšsēdētāja abu valstu attiecības raksturoja kā patiesi labas un daudzpusīgas. „Latvija un Čehija ir labi sadarbības partneri Eiropas Savienības un NATO ietvaros, tomēr divpusējā sadarbība un savstarpējās konsultācijas ir pamats, kas mūsu attiecības padara īpaši ciešas,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas ieinteresētību attīstīt Latvijas un Čehijas sadarbību abu pušu interešu jomās, tostarp abu valstu pašvaldību starpā, izglītībā un kultūrā. S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka abās valstīs darbojas latviešu-čehu biedrības, un apliecināja mūsu valsts interesi paplašināt sadarbību starp abu valstu Zinātņu akadēmijām.

S.Āboltiņa 9. un 10.oktobrī pēc Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas M.Ņemcovas ielūguma uzturas oficiālā vizītē Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kas ir atbildes vizīte 2011.gada aprīlī notikušajai Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas oficiālajai vizītei Latvijā.




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī