Ražuks: Latvijai un Lietuvai cieši jāsadarbojas, aizstāvot savas intereses ES

(31.01.2012.)

Patlaban ir piemērots brīdis, lai Latvijas un Lietuvas praktiskā sadarbībā apliecinātu, ka spēj būt vienotas un iestāties par Baltijas reģiona interesēm Eiropas Savienībā. To pauda Saeimas deputātu grupas priekšsēdētājs Romualds Ražuks otrdien, 31.oktobrī, grupas deputātiem tiekoties ar Lietuvas Republikas Ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti (Ričardas Degutis).

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Lietuvas sadarbībai Eiropas Savienības (ES) institūcijās ir ļoti liela nozīme – ja visas Baltijas valstis runās vienā balsī, ir lielākas izredzes, ka mūsu viedokli sadzirdēs un ieklausīsies. Vienota nostāja īpaši svarīga patlaban, kad notiek ES daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadam veidošana. Koordinēta un saskaņota rīcība ir būtiska, cīnoties par taisnīgu ES tiešmaksājumu sistēmu un lielāku atbalstu mūsu valstu zemniekiem.

Tikšanās dalībnieki ar gandarījumu akcentēja līdzšinējo politisko dialogu gan parlamentu priekšsēdētāju līmeni, gan Baltijas Asamblejas un parlamentu sadarbības grupu ietvaros. Deputāti un vēstnieks bija vienisprātis, ka šie formāti arī turpmāk ir jāizmanto savu interešu lobēšanai ES.

Pārrunājot abu valstu ekonomisko sadarbību, puses secināja, ka Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgrozījums turpina pieaugt un patlaban ir sasniedzis pirmskrīzes līmeni, turklāt strauji pieaug Latvijas eksports uz Lietuvu.

R.Ražuks norādīja, ka viņa vadītā deputātu grupa strādā aktīvi un jau februārī grupai ir plānoti divi nopietni pasākumi: „Ārlietu ministrijā piedalīsimies debatēs par Latvijas – Lietuvas sadarbības ziņojumu, gaidāma arī grupas pārstāvju vizīte Lietuvā, kur ar lietuviešu kolēģiem diskutēsim gan par enerģētikas, gan par infrastruktūras jautājumiem”.

Deputātu grupa sadarbībai ar Lietuvas parlamentu 11.Saeimā nodibināta pagājušā gada novembrī un tajā strādā 12 deputāti.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī