Solvita Āboltiņa tiekas ar Beninas vēstnieci

(19.04.2011.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 19.aprīlī, tikās ar Beninas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Arleti Daņonu Vīņikēnu (Arlette Dagnon Vignikin), kura Latvijā ieradusies akreditācijas vizītē.

„Mūsdienu globalizētajā pasaulē arī dažādos kontinentos esošas valstis nav savstarpēji izolētas. Lai cik drošā un stabilā politiskajā un ekonomiskajā sistēmā mēs dzīvotu, nedrīkstam izlikties, ka mūs neskar notiekošais citviet pasaulē,” tikšanās sākumā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa akcentēja Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts ieinteresētību notiekošajā Āfrikas kontinentā. „Dažādus ar Āfrikas valstīm sniegtās ES palīdzības politiku saistītus jautājumus vairākkārt esmu pārrunājusi ar manu tautieti, Eiropas Savienības attīstības politikas komisāru,” apliecināja Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat S.Āboltiņa darīja zināmu, ka Saeimā aktīvi darbojas deputātu grupa „Eiropas parlamentārieši Āfrikai”.

Pārrunājot iespējas aktivizēt abu valstu attiecības, Saeimas priekšsēdētāja līdzās ekonomikai kā otru perspektīvāko sadarbības jomu minēja kultūru. „Tieši kultūra vislabāk palīdz veidot cilvēciskos kontaktus starp tautām, jo tai nav nepieciešams tulkojums un papildus paskaidrojumi,” teica S.Āboltiņa, iepazīstinot ar iespējām, ko 2014.gadā sniegs Rīgas kļūšana par Eiropas Kultūras galvaspilsētu.

Arī vēstniece akcentēja cilvēcisko kontaktu lomu valstu attiecību veidošanā. Kā interesantu abas valstis vienojošu faktu vēstniece minēja to, ka Āfrikas izcelsmes Latvijas iedzīvotājus pārstāvošās Afrolatviskās Asociācijas valdes priekšsēdētājs Alans Zodeougans ir dzimis tieši Beninā. 

Ar vēstnieci šodien tikās arī Saeimas deputātu grupas „Eiropas parlamentārieši Āfrikai” priekšsēdētāja Ingrīda Circene. Puses bija vienisprātis, ka tieši starptautiskā asociācija Eiropas parlamentārieši Āfrikai ir labs sadarbības formāts attiecību veidošanai starp Beninu un Eiropas valstīm, tostarp, Latviju.

Karjeras diplomāte A.Daņona Viņikēna strādājusi Beninas vēstniecībā Krievijā, Ķīnā un Francijā, kā arī ieņēmusi dažādus amatus Beninas Republikas Ārlietu ministrijā. Vēstniece pastāvīgi rezidē Kopenhāgenā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626530971076/with/5633850853/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/1/Rh4K6yjFnkk
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā