Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa gandarīta par gaidāmo Vācijas jauniešu stažēšanos Saeimā (foto)

(20.04.2010.)

Lai pārrunātu septembrī plānoto Vācijas jauniešu stažēšanās programmu Saeimā, otrdien, 20.aprīlī, Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa tikās ar Latvijas Universitātes (LU) rektoru Mārci Auziņu, LU Akadēmiskā departamenta direktoru Ojāru Judrupu un 13 bijušajiem Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas dalībniekiem no Latvijas.

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka, iesaistoties Vācijas Bundestāga programmā ar savu atbildes programmu, Saeima šogad no 6. līdz 24.septembrim triju nedēļu praksē pirmoreiz uzņems divus studentus no Vācijas. „Esmu patiesi gandarīta, ka beidzot varam ne tikai ņemt, bet arī dalīties savā pieredzē,” teica Saeimas priekšsēdētāja biedre, informējot, ka vācu studentiem ir liela interese par iespēju pieteikties dalībai šajā programmā.

Pirmajā stažēšanās nedēļā vācu praktikanti iepazīsies ar piecu Saeimas deputātu darbu. Vācu studentus piekrituši uzņemt deputāti Artis Pabriks, Karina Pētersone (LPP/LC), Baiba Rivža (ZZS), Jānis Strazdiņš (ZZS), kā arī Solvita Āboltiņa (JL). Savukārt otrajā nedēļā praktikanti iepazīsies ar visu Saeimas frakciju darba ikdienu, bet trešajā nedēļā - ar ārlietām un sabiedriskajām attiecībām saistīto Saeimas struktūrvienību darbu. Līdztekus praksei Saeimā viņi varēs apmeklēt arī ārvalstu studentiem izstrādāto lekciju kursus Latvijas Universitātē.

Kā tikšanās laikā norādīja Vācijas Bundestāgā savulaik stažējušies jaunieši, starptautiskās parlamentu stipendiju prakses laikā iegūta neatsverama pieredze ne tikai par Vācijas parlamenta darbu un politisko sistēmu, bet arī šīs valsts kultūru un vēsturi. Pēc šādas prakses beigām uzņēmējvalsts ir ieguvusi jaunu draugu, kurš savā mītnes zemē tālāk par to izplata pozitīvu informāciju, pauda Bundestāgā stažējušies jaunieši, akcentējot šīs programmas pozitīvo ietekmi uz valsts tēla veidošanu ārvalstīs. 

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un kopumā to absolvējuši vairāk nekā 1200 jaunieši, tostarp 54 no Latvijas. Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada.

Programmā ir iesaistījušās 29 valstis, no kurām piecas - ASV, Polija, Francija, Krievija un Ungārija - ir izstrādājušas savas atbildes programmas, kuru ietvaros uzņem jauniešus savos parlamentos.

Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157623771939707/
Izmantojot fotogrāfijas publicēšanai, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt