Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzsāk oficiālo vizīti Slovēnijā

(03.02.2010.)

Uzsākot oficiālo vizīti Slovēnijas Republikā, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze trešdien, 3.februārī, tikās ar Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidentu Pavelu Gantaru (Pavel Gantar) un parlamentā pārstāvēto politisko spēku līderiem.

Puses bija vienisprātis, ka līdzšinējā Latvijas un Slovēnijas sadarbība attīstījusies ļoti sekmīgi un ir izveidojušies regulāri kontakti starp abu valstu parlamentiem. Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidents Latviju oficiālā vizītē apmeklēja jau 2009.gada maijā.

Abu valstu sadarbību veicina arī kopīgais redzējums par izaicinājumiem, ar kādiem nākotnē būs jāsaskaras Eiropas Savienībai (ES) un NATO, atzina Latvijas un Slovēnijas parlamentu priekšsēdētāji. Puses uzsvēra mazo dalībvalstu viedokļu saskaņošanas nozīmi, veidojot politiku ES līmenī, kā arī norādīja uz Lisabonas līguma sniegtajām iespējām nacionālo parlamentu sadarbībā. Lai to īstenotu, nav nepieciešama jaunu institūciju izveide; ciešāka sadarbība iespējama jau esošos struktūru ietvaros, uzsvēra amatpersonas.

Ņemot vērā, ka abas valstis skārusi ekonomiskā krīze, jāattīsta aktīvāka sadarbība starp parlamentu nozaru komisijām, vienojās parlamentu priekšsēdētāji. Īpaši lietderīga būtu informācijas apmaiņa par pretkrīzes pasākumiem un īstenotajām strukturālajām reformām abās valstīs.

Puses pārrunāja arī situāciju Balkānu reģionā un tālāko ES paplašināšanās procesu. Slovēnijas puse pauda cerību, ka tuvākajā laikā tiks panākts progress Slovēnijas un Horvātijas jūras robežas jautājuma atrisinājumā, kas kavē Horvātijas iestāšanos ES.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētaja Vaira Paegle, kura pavada Saeimas priekšsēdētāju vizītē Slovēnijā, atzinīgi novērtēja šīs valsts paveikto ES prezidentūras laikā 2008.gada pirmajā pusē un norādīja, ka Slovēnijas pieredze būs ļoti nozīmīga Latvijai, organizējot Latvijas prezidentūru ES un veicot nepieciešamos pasākumus, lai pievienotos eirozonai.
  
Vizītes ietvaros G.Daudzem vēl paredzēta tikšanās arī ar Slovēnijas ārlietu ministru Samuelu Žbogaru (Samuel Žbogar). Tāpat Saeimas priekšsēdētājs plāno apmeklēt farmācijas uzņēmumu „Krka”, kā arī Bledas pilsētu.

Saeimas priekšsēdētājs no 2. līdz 5.februārim oficiālā vizītē Slovēnijā uzturas pēc Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidenta uzaicinājuma.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem