I.Mūrniece: nacionālais karogs galvaspilsētas sirdī atgādina – mēs dzīvojam un dzīvosim Latvijas valstī

(18.10.2017.)

Nacionālais karogs ir kopēja vērtība dažādi domājošajiem un vienā valstī dzīvojošajiem. Tā klātbūtne pilsētvidē, it īpaši valsts galvaspilsētā, atgādina, ka dzīvojam un arī dzīvosim Latvijas valstī. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 18.oktobrī, uzrunājot klātesošos monumentālā Latvijas karoga masta uz AB dambja svinīgajā atklāšanas ceremonijā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja - varam būt lepni, ka Latvijas karogs tiek uzskatīts par vienu no senākajiem valstu karogiem pasaulē. Latvijas karogā esošā sarkanā krāsa heraldikā nozīmē drosmi, cīņu un varonību, bet baltā – cēlumu un atklātību, teica I.Mūrniece, uzsverot, ka mūsu valsts karoga karmīnsarkano toni pasaulē dēvējam par Latvijas sarkano, jo tam līdzīga nav nekur citur.

Atskatoties mūsu valsts karoga vēsturē, Saeimas priekšsēdētāja īpaši izcēla cilvēkus, kas padomju gados, riskējot saņemt smagu sodu, sarkanbaltsarkano karogu glabāja kā cerību uz neatkarīgu Latviju. Atmodas ieskaņā, 1988.gada 14.jūnijā, gados jaunais Konstantīns Pupurs brīvās Latvijas karogu iznesa cauri visai Rīgai no Brīvības pieminekļa līdz pat Brāļu kapiem, kļūstot par pirmo Latvijas brīvības karognesēju. Kad par Latvijas brīvības karognesējiem kļuvām arī mēs pārējie, mēs atguvām neatkarību, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pauda lepnumu, ka Rīgā un citās Latvijas pilsētās plīvo monumentāla lieluma Latvijas karogs un ka interesi par projekta īstenošanu izrādījušas arī citas pašvaldības. I.Mūrniece pateicās biedrībai “Latvijas karogs” par paveikto svētīgo darbu.

Projekta autors ir biedrība “Latvijas karogs”, un tā ietvaros paredzēta Latvijas nacionālā simbola – karoga – monumentāla izvietošana nozīmīgās vietās visā Latvijā. Iniciatīvas mērķis ir aizsākt nacionālo simbolu godināšanu ne tikai svētkos, bet arī ikdienā, vairojot iedzīvotājos patriotismu un lepnumu par Latviju.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157687471342260
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt