Par atzīmējamām dienām plāno noteikt Latvijas aviācijas dienu, Latvijas karavīru dienu un Autotransporta darbinieku dienu

(24.05.2018.)

Saeima ceturtdien, 24.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, kas paredz par atzīmējamām dienām noteikt 6.jūliju – Latvijas aviācijas dienu –, 10.jūliju – Latvijas karavīru dienu –, un septembra trešo svētdienu – Autotransporta darbinieku dienu. 

Likuma grozījumi paredz noteikt 10.jūliju par karavīra profesijas dienu, kurā sabiedrībai ir iespēja sveikt un godināt dienestā esošos un atvaļinātos Nacionālo bruņoto spēku karavīrus un zemessargus un pateikties par ieguldījumu valsts aizsardzībā cilvēkiem, kas ar zvērestu apliecinājuši gatavību ziedot Latvijas valstij savu dzīvību, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori. Šobrīd Nacionālajos bruņotajos spēkos ir 16000 karavīru, no kuriem 5000 ir profesionālā dienesta karavīri, 8000 zemessargi un 3000 rezerves karavīri. 

Savukārt, ņemot vērā aviācijas popularitāti Latvijā jau tās pirmsākumos, aviācijas lomu Latvijas vēsturē un tās nozīmi transporta nozares attīstībā, kā arī lai godinātu Latvijas aviācijas pamatlicēju piemiņu un veicinātu aviācijas nozares popularizēšanu, likumprojekts paredz noteikt 6.jūliju par Latvijas Aviācijas dienu. 

Likuma grozījumi arī paredz septembra trešo svētdienu noteikt par Autotransporta darbinieku dienu. Autotransporta nozare sniedz lielu ieguldījumu valsts ekonomikā un pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem. Latvijā šajā nozarē ir nodarbināti vairāk nekā 65000 darbinieku. Autotransporta darbinieku dienas noteikšanas mērķis ir sekmēt un celt autotransporta nozares un tajā strādājošo darbinieku prestiža līmeni sabiedrībā un veicināt darbinieku motivāciju, kā arī ieinteresēt jauniešus apgūt autotransporta specialitātes, teikts likumprojekta anotācijā. 

Lai likums stātos spēkā, tas Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt