Saeima galīgajā lasījumā lems par Veselības aprūpes finansēšanas likuma projektu

(13.12.2017.)

Saeima ceturtdien, 14.decembrī, galīgajā lasījumā vērtēs jauno Veselības aprūpes finansēšanas likuma projektu, kas paredz būtiskas izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas sistēmā, no nākamā gada ieviešot valsts obligāto veselības apdrošināšanu. 

Galīgajā lasījumā deputāti rīt vērtēs arī jauno Fizisko personu reģistra likuma projektu, kas paredz uz līdzšinējā Iedzīvotāju reģistra bāzes izveidot Fizisko personu reģistru. Plānots, ka tas sāks darboties no 2020.gada 1.jūlija un tajā būs plašāks ierakstāmo subjektu loks. 

Vēl izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavoti grozījumi Pacientu tiesību likumā. Tie noteic, ka darba devējiem, kuru darbinieki cietuši nelaimes gadījumā darbā, būs tiesības bez darbinieka piekrišanas saņemt informāciju par viņa veselības stāvokli. 

Tāpat galīgajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem Civilprocesa likumā, kas paredz vienkāršāku, ātrāku un efektīvāku civillietu izskatīšanu, tostarp paaugstināt prasības summas slieksni lietās, kuras tiek skatītas vienkāršotā procedūrā, kā arī ieviest izmaiņas spriedumu pasludināšanas kārtībā. 

Savukārt otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamus rītdien plānots izskatīt grozījumus OCTA likumā, lai precizētu kārtību, kādā apdrošinātājs sniedz regresa prasību pret transportlīdzekļa vadītāju, kurš ceļu satiksmes negadījumā nodarījis zaudējumus trešajai personai un likumā noteiktajā laikā nav iesniedzis saskaņoto paziņojumu. 

Otrajā lasījumā plānots lemt par autoceļu likuma grozījumiem, kas noteic, ka automašīnas ar speciālām caurlaidēm bez maksas varēs novietot stāvēšanai līdz 30 minūtēm maksas autostāvvietās, un par grozījumiem valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā, kas paredz atteikties no līdzšinējā lieguma valsts amatpersonām savu amatu savienot ar darbu konsultatīvajās padomēs, darba grupās, komisijās. 

Vairākus jaunus likumprojektus rītdien plānots nodot izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, kas dos iespēju iesniegumu par laulības noslēgšanu dzimtsarakstu nodaļā iesniegt elektroniski, un Civilprocesa likuma grozījumi, kas paredz būtiskas izmaiņas kārtībā, kādā izskata strīdus par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā. 

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par 10 015 pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Samazināt PVN ikdienā nepieciešamajiem veselīgajiem produktiem, palielināt kaitīgajiem”, kā arī lēmuma projekts par speciālās starpdisciplinārās komisijas Valsts drošības komitejas dokumentu izpētei darbības uzraudzību. 

Parlamenta sēdē tāpat paredzēts lemt par deputātu pieprasījumu ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam “Par Ekonomikas ministrijas nespēju vai izvairīšanos sniegt atbildes par subsidētās elektroenerģijas ražošanas atļaujām un pieņemtajiem lēmumiem”. 

Saeimas 14.decembra sēdes darba kārtībā ir 18 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt