Nostiprinās tiesisko regulējumu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbībai katastrofu novēršanas jomā

(14.03.2018.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 14.martā, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valdību nolīgumu par sadarbību katastrofu novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā ar mērķi aizsargāt cilvēkus, vidi un īpašumu, tostarp kultūras mantojumu.

Trīspusējs regulējums nodrošinās efektīvāku sadarbību starp Baltijas valstīm, tostarp atvieglos un paātrinās glābšanas vienību un individuālo speciālistu pārvietošanos, kā arī nepieciešamā aprīkojuma piegādi uz tās valsts teritoriju, kurā nelaime izcēlusies, norāda likumprojekta autori Iekšlietu ministrijā.

Ar jauno nolīgumu paredzēts aizstāt šobrīd spēkā esošos divpusējos līgumus par sadarbību ārkārtējo situāciju novēršanas un likvidēšanas jomā, kurus Latvija ir noslēgti ar Igauniju un Lietuvu.

Nolīguma projekts paredz, ka palīdzība katastrofas vai nenovēršamu tās draudu gadījumā var tikt sniegta, nosūtot palīdzības vienības, aprīkojumu un uzturēšanas materiālus vai sniedzot nepieciešamo informāciju un pieredzi. Tāpat nolīguma projektā regulēti jautājumi saistībā ar palīdzības sniegšanas pieprasīšanu, organizēšanu, vadīšanu, kontroli, koordinēšanu un pārraudzību, kā arī tranzītvalsts nodrošināto atbalstu.

Paredzēts, ka nolīgums nebūs piemērojams attiecībā uz dabas katastrofām un plaša mēroga nelaimes gadījumiem, kuri radušies Baltijas valstu jurisdikcijā esošajos jūras ūdeņos.

Nolīgums parakstīts 2017.gada 23.novembrī. Tagad tas jāratificē visu trīs Baltijas valstu parlamentos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt