Ināra Mūrniece Uzbekistānā aicina turpināt veiksmīgo ekonomisko sadarbību

(18.04.2018.)
Galerija

Latvija apsveic Uzbekistānas politiskās vadības uzsāktās vērienīgās reformas. Īpaši investīciju un biznesa vides uzlabošana pavērs jaunas iespējas vēl ciešākai mūsu valstu sadarbībai ekonomikā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 17.aprīlī, Taškentā tiekoties ar Uzbekistānas augstākajām amatpersonām.

Sarunā ar Senāta priekšsēdētāju Nigmatillu Juldaševu (Nigmatilla Yuldashev) I.Mūrniece pauda gandarījumu par abu valstu politisko dialogu, tostarp parlamentārā līmenī, kā arī daudzveidīgo praktisko sadarbību. Ekonomikā perspektīvas ir gan transporta, gan informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, gan citas jomas. Svarīga ir arī preču tirdzniecība. “Mēs vēlētos redzēt vairāk Latvijas preču Uzbekistānā un vairāk uzbeku augļu un dārzeņu Latvijas veikalos. Tāpēc Latvija ir ļoti ieinteresēta palīdzēt Uzbekistānai ar standartizāciju un sertifikāciju lauksaimniecības precēm,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunā ar Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Nurdinžonu Ismailovu (Nuriddinjon Ismailov) Saeimas priekšsēdētāja apsveica Uzbekistānas aktīvo lomu Centrālāzijas reģionā, atjaunojot un stiprinot saites ar kaimiņvalstīm. “Centrālāzijas reģionam ir milzīgs ekonomiskais potenciāls, un ciešāka sadarbība ļaus to labāk izmantot,” teica I.Mūrniece, kā piemēru minot Baltijas valstu sadarbību.

Saeimas priekšsēdētāja pauda prieku par tūrisma attīstību Uzbekistānā un teica, ka Latvija ir gatava dalīties savā pieredzē. Tūrismam un tirdzniecībai vajadzīgi transporta savienojumi, tāpēc svarīgi saglabāt tiešos avioreisus starp Rīgu un Taškentu. Transports un tranzīts ir jomas, kurās mūsu sadarbība jau apliecinājusi izdevīgumu, un tām jāpaliek starp prioritātēm. 

Uzbekistānas parlamentārieši pauda interesi pārņemt Latvijas pieredzi veselības aprūpes un medicīnas jomā. I.Mūrniece atzīmēja, ka Latvijas parlamentā ļoti aktīvi darbojas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija, ar kuru varētu izveidoties sekmīga sadarbība. 

Latvijas un Uzbekistānas parlamentu pārstāvji bija vienisprātis, ka izglītības joma ir īpaši nozīmīga mūsu sadarbībā. Latvijas augstskolās uzbeku jaunieši ārvalstu studentu skaita ziņā ir līderos. Uzbekistānas parlamentārieši aicināja arī Latvijas augstskolas atvērt savas filiāles Uzbekistānā.

I.Mūrniece uzsvēra Eiropas Savienības (ES) lomu reģionā. ES ir gan nozīmīgs ekonomiskais partneris, gan stabilitātes atbalstītājs Centrālāzijā. Latvija ES aktīvi iestājas par ciešākām attiecībām ar Uzbekistānu, tostarp atbalstot sarunu sākšanu par ES-Uzbekistānas Padziļināto partnerības un sadarbības līgumu.

Tiekoties ar premjeru Abdullu Aripovu (Abdulla Aripov), I.Mūrniece novērtēja abu valstu veiksmīgo politisko dialogu un aicināja Uzbekistānas prezidentu Šavkatu Mirzijojevu (Shavkat Mirziyoyev) apmeklēt Latviju. Ekonomikas jomā sevi ir pierādījusi Latvijas-Uzbekistānas Starpvaldību komisija, teica I.Mūrniece, aicinot tās nākamo sēdi šogad Uzbekistānā fokusēt uz konkrētiem rezultātiem. Izglītības jomā aicinām Uzbekistānu nekavēties ar abu valstu līguma noslēgšanu par sadarbību izglītības un zinātnes jomā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunā ar ārlietu ministru Abdulazizu Kamilovu (Abdulaziz Kamilov) Saeimas priekšsēdētāja apsveica Uzbekistānu ar tās aktīvo lomu drošības un stabilitātes sekmēšanā Centrālāzijā. Novērtējam Uzbekistānas iniciatīvas Afganistānas iesaistei sadarbībā Centrālāzijas reģionā. “Cīņai ar terorismu ir nepieciešama plaša reģionālā un starptautiskā sadarbība,” teica I.Mūrniece, paužot gandarījumu, ka arī Latvija kā NATO kontaktpunkts Uzbekistānā dod savu ieguldījumu. Latvija kā NATO kontaktpunkts fokusējas uz praktiskiem projektiem, kuros Uzbekistāna ir izteikusi nepieciešamību. Tāpat Latvija iegulda reģiona drošībā un stabilitātē, vadot ES Robežu pārvaldības programmu BOMCA, kura ir apjomīgākā ES programma Centrālāzijā. Esam gandarīti, ka Uzbekistāna ir atbalstījusi programmas pagarinājumu, atzīmēja I.Mūrniece.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvija ir Uzbekistānai svarīgs partneris ES un Uzbekistāna paļaujas uz Latvijas atbalstu. Uzbekistānas rīkotā Afganistānas konference Taškentā marta beigās ir jauna, līdz šim nebijusi iniciatīva, kuras mērķis ir konsolidēt reģionu, atbalstīt Afganistānas iesaisti reģionālajā sadarbībā. Ministrs teica, ka Uzbekistānā šobrīd notiek liels izrāviens. Nacionālās valūtas konvertācija ir apvērsums, notiek cīņa ar korupciju. Uzbekistāna līdz ar to cer uz lielāku Latvijas biznesa klātbūtni.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas un Uzbekistānas sadarbību ANO ietvaros, aicinot Uzbekistānu atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes 2025.gada vēlēšanās. I.Mūrniece apsveica 12.aprīlī ANO pieņemto rezolūciju par sadarbību starp ANO un Arāla jūras glābšanas fondu, ko atbalstīja arī Latvija.

I.Mūrniece līdz 19.aprīlim uzturas oficiālā vizītē Uzbekistānā. Tā ir atbildes vizīte Uzbekistānas parlamenta Senāta priekšsēdētāja N.Juldaševa vizītei Latvijā pagājušajā gadā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols un Eiropas lietu komisijas deputāte Nellija Kleinberga.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157667853728048
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt