Saeima pieņem paziņojumu par Krievijas Federācijas organizētajām tā dēvētajām vēlēšanām Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopolē

(21.11.2019.)

Saeima ceturtdien, 21.novembrī, pieņēma paziņojumu par Krievijas Federācijas organizētajām tā dēvētajām vēlēšanām Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopolē.

Latvijas Republikas Saeima stingri nosoda Krievijas Federācijas īstenoto prettiesisko Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles aneksiju, okupētajā teritorijā ieviešot represīvu režīmu, pretlikumīgi atsavinot Ukrainas valsts īpašumus, slēdzot ukraiņu valodā strādājošas skolas un īstenojot represijas pret Krimas tatāriem, kā arī nosoda Krievijas turpināto agresiju Austrumukrainā un izvērsto ekonomisko karu Melnās un Azovas jūras reģionā.

Krievijas Federācijas rīcība, īstenojot Ukrainas teritorijas – Krimas – prettiesisko aneksiju, ir nopietns starptautisko tiesību, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Helsinku Nobeiguma akta pārkāpums. Krievijas militārās darbības ir pretrunā ar Krievijas, ASV un Apvienotās Karalistes, Ukrainas, Baltkrievijas un Kazahstānas 1994.gadā parakstīto Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai, teikts paziņojumā.

Paziņojumā stingri nosodītas Krievijas Federācijas 2019.gada 8.septembrī rīkotās tā dēvētās Krimas un Sevastopoles likumdevēju institūciju vēlēšanas un tās uzskatītas par neleģitīmām, vienlaikus atgādinot, ka arī 2016.gadā Krievijas Federācijas Valsts domes vēlēšanu organizēšana Krimā un Sevastopolē uzskatāma par prettiesisku, līdz ar ko vēlēšanu rezultāti tajās izveidotajos vēlēšanu apgabalos nevar tikt atzīti.

“Simboliski, ka tieši šodien aprit seši gadi kopš Eiromaidana revolūcijas sākuma Ukrainā. Pirms sešiem gadiem - 2013.gada 21.novembrī - tūkstošiem cilvēku aizsāka brīvības jeb tā dēvēto Pašcieņas revolūciju. Tāpēc, vēl jo vairāk, šī paziņojuma pieņemšana ir pašsaprotama - mēs ar šo paziņojumu atkārtoti apstiprinām savu nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, atgādinām par savu nemainīgo lēmumu neatzīt pretlikumīgo Krimas aneksiju un par Latvijas atbalstu Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā,” norāda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Parlaments atkārtoti apstiprina Latvijas Republikas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, konsekventi neatzīstot Krievijas Federācijas īstenoto Krimas un Sevastopoles prettiesisko aneksiju, kā arī pauž atbalstu Ukrainas tālākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Paziņojumā Saeima aicina Eiropas Padomes Parlamentāro asambleju un citas starptautiskās institūcijas stingri nosodīt Krievijas Federācijas izvērsto Ukrainas teritoriju militāro okupāciju un prettiesisko vēlēšanu organizēšanu okupētajās Ukrainas teritorijās.

Tāpat Saeima aicina stingri iestāties par starptautisko tiesību, normu un demokrātisko vērtību ievērošanu starptautiskajā telpā un pieprasīt Krievijas Federācijai atgriezties pie starptautisko tiesību ievērošanas, pārtraucot savas agresīvās darbības Ukrainā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima